Kezdőlap » Látnivalók » Miért világhírűek a Nazca-vonalak?

Miért világhírűek a Nazca-vonalak?

Peru őslakosai már jóval az inkák megjelenése előtt számos fejlett civilizációt hoztak létre. Ennek legmeggyőzőbb bizonyítékai a lenyűgözően érdekes Nazca-vonalak, amelyek a földfelszínbe vésett titokzatos és hatalmas prehisztorikus rajzok. Rendeltetésük mindmáig ismeretlen, bár számos fantáziadús elmélet született már az eredetükről és funkciójukról.

A Nazca-vonalak a Nazca-hátságon – egy magasan fekvő, szárat fennsíkon – található több tucatnyi különböző ábrázolás gyűjtőneve. Közülük számos ábra stilizált teremtményeket örökít meg: akad közöttük spirálfarkú majom, gyík, kolibri és bálna is. Mások egyszerű mértani formák, például háromszögek és trapézok. „Rajzolásukkor” eltakarították a felszínről a kőtörmeléket és a felső réteget, így előtűnt az alatta levő világosabb talajréteg. A képek 2300-1300 évesek lehetnek, és hogy ilyen magas kort értek meg, az a térség különleges éghajlatának köszönhető, ugyanis a térségben viszonylag kevés a csapadék, a szél, a por.

A Nazca-vonalak csak a magasból láthatók igazán jól, így nem meglepő, hogy csak az 1920-as években, a légi közlekedés elterjedésével fedezték fel őket. Röviddel felfedezésük után megszülettek az első teóriák. Értelmezték már a rajzokat csillagászati naptárakként, földönkívüliek leszállópályájaként, ősi erővonalakként, felnagyított textilminta motívumaiként, sámánlátomások kellékeiként.

A legalaposabb kutatások dr. Maria Reiche nevéhez fűződnek, aki pályafutását jórészt e képek megfejtésének szentelte. Ő építtette a kilátóteraszt, megnyitotta a múzeumot és a látogatóközpontot.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Károlyi Alajos palotája

Budapesten, a VIII. kerületben található a Károlyi-palota (Pollack Mihály tér 10.). A palotát a nyitrai …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük