Kezdőlap » Családi élet » Miért vezessünk naplót?

Miért vezessünk naplót?

Hazánkban nem annyira elterjedt a naplóírás, talán csak a tinédzserek körében divatos. Általában a nők iskolás korukban vezetnek naplót, ki hosszabb, ki rövidebb ideig, aztán felnőtt korban már egyre ritkábban jellemző. Pedig nagyon hasznos dolog. Visszaolvasva az ember látja, hogy honnan indult és merre tart, és segít feldolgozni az esetleges régi traumákat, és klinikai kutatások bizonyítják, hogy testileg és lelkileg is meggyógyít.

A napló jobban megőrzi az emlékeket, mint egy fénykép. Amikor újraolvassuk rögtön átéljük a leírt szituációt, szorongást, örömöt vagy izgatottságot, mint amikor legutóbb szerelembe estünk. Még a depressziósabb időkben készült bejegyzések is hasznosak, hiszen tisztábban látjuk a dolgokat, amikor egy bölcsebb ember szemével nézzük a problémát, akivé időközben váltunk.
Pszichológusok is állítják, hogy az érzések papírra vetése segít egy gazdagabb, egészségesebb és elégedettebb életet élni. Aki naplót ír, meg tudja határozni, hogy mit jelent számára a boldogság, a szerelem, a szabadság.
Nem csak az a napló segít, amit nap mint nap írogatunk, hanem írhatunk diétás naplót, hogy az elmúlt napokban mit ettünk, ittunk, vezethetünk pénzügyi kisokost, hogy mi mindenre költöttünk. A naplók nagyobb rálátást biztosítanak a saját életünkre, viselkedésünkre így könnyebben változtatunk azon, amit nem szeretnénk. Ha például problémánk van a szüleinkkel, gyerekünkkel, munkatársunkkal, kezdjük el leírni és előbb megtaláljuk a megoldást.
Sok kutatás bizonyítja, hogy a naplóírók kevesebbet járnak orvoshoz és egészségesebbek. Érdekes, de azok, akik rendszeresen naplót vezetnek erősebb az immunrendszerük és alacsonyabb a vérnyomásuk. Mindenki tapasztalta már, hogy ha egy problémát kibeszélünk magunkból megkönnyebbülünk, megnyugszunk. A naplóírás is ilyen módon segít, ha a problémánkat nem tudjuk, vagy nem akarjuk megosztani másokkal, írjuk le, hiszen az elfojtott érzelmek különféle betegségeket okoznak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen alkotás az anime és a manga?

Az utóbbi pár évben meglehetősen népszerű lett kishazánkban Japán, így gyakran hallani az anime és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük