Kezdőlap » Egészséges életmód » Miért veszélyesek a transzzsírsavak?

Miért veszélyesek a transzzsírsavak?

A legtöbben szívesen fogyasztjuk a sült krumplit, chipset, és a különféle omlós kekszeket. Ezek az élelmiszerek sajnos kifejezetten magas zsírtartalmúak. Bizonyos zsírok – pontosabban a transzzsírsavak – azonban nemcsak az alakunkat, hanem az egészségünket is veszélyeztethetik. Mely élelmiszereket kell elkerülnünk?

A transzzsírsavak káros hatásai nemcsak azt fenyegetik, aki túlzásba viszi fogyasztásukat, hanem azt is, akinek az étrendje csak kis mennyiségben tartalmazza a káros zsírokat. A transzzsírsavak megváltoztatják a vérben és a sejtekben található zsírsavak szerkezetét, ezenkívül növelik az LDL-koleszterin, a “rossz koleszterin” arányát, és csökkentik a HDL, a “jó” koleszterin mennyiségét – állítják a szakértők. A magas LDL-koleszterinszint érelmeszesedés kialakulásához vezethet, és növeli a koronáris szívbetegségek, illetve a cukorbetegség kialakulásának rizikóját.

A transzzsírsavak legfőbb forrásai az iparilag keményített, ún. hidrogénezett növényi zsírok. Kisebb mennyiségben (normál mértékű fogyasztás esetén nem számottevő mennyiségben) a tejzsírban, és a kérődző állatok húsában is előfordulhatnak a káros zsírok. Míg a tejzsír maximum 6%-ban tartalmaz transzzsírsavakat, a hidrogénezett növényi zsíroknál ez az arány akár 50-60% is lehet. Ezek a zsírok elsősorban a boltokban készen kapható snackekben (chipsek, keksz), illetve a készételekben (például mirelit pizza), vagy félkész termékekben. A margarinok ma már általában mentesek a transzzsírsavaktól.

A szakértők ezenkívül figyelmeztetnek, ne vigyük túlzásba a készen vásárolt, zsiradékban sült élelmiszerek fogyasztását, inkább készítsük el őket otthon: a sütőolaj így biztos nem tartalmaz telített zsírsavakat. A bolti péksüteményekben, főleg a leveles változatokban, magas zsiradéktartalmuk miatt szintén nagy mennyiségben jelen lehetnek a káros zsírsavak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük