Kezdőlap » Betegségek » Miért veszélyes az elhízás?

Miért veszélyes az elhízás?

Az elhízás egy népbetegség. Hazánkban minden 5. ember túlsúlyos és ez rengeteg veszélyt rejt magában és számuk egyre nő.
A mai tini generáció már nagyobb részben hordoz túlsúlyt magán, az idő múlásával ezek a fiatalok még több súlyt fognak felszedni.
Vannak betegségek, amelyeknek egyik mellékhatása az elhízás lehet, gyógyszerek is kiválthatják. Állapotok, amelyek időszakosan eredményeznek túlsúlyt.
De alapjában, az elhízás oka a túl sok kalória bevitel, a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód.
Egy felnőtt ember napi kalóriaszükséglete, nőknél 1800- 2000 Kcal körül van, férfiaknál 2200- 2500 Kcal. Ez változhat ha ülő- illetve ha nehéz fizikai munkát végzünk.
A mai rohanó világunkban, sokaknál kimarad a reggelizés, napközben bekapunk egy pár falatot, és este otthon, a család körében vacsorázunk egy kiadósat. Ennek pont fordítva kellene történnie, nem hiábavaló a mondás: „ Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj, mint egy nemes és vacsorázz, mint egy koldus” , tehát az esti kalória bevitelre nagyon oda kell figyelnünk.
Ehhez hozzátársul a mozgásszegény életmód, időhiányra panaszkodunk, pedig apró dolgokkal is egészségesebbek lehetünk, ha pl. le sétájuk azt a 2-3 buszmegállót, vagy a mozgólépcső helyett a lépcsőt választjuk.
Számos betegség forrása lehet az elhízás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az ízületi problémák, mind mind komoly probléma. Érrendszeri megbetegedéseket is okozhat.
Törekedjünk a túlsúly megszüntetésére, akár testünk 10 % – os súlyvesztésével már komoly előrelépést tehetünk egészségünk érdekében.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amit az eboláról tudni érdemes

Ebola. Az utóbbi időben ez a szó tartja rettegésben a világot, pánikot okozva mindenütt, ahol …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük