Kezdőlap » Betegségek » Miért savasodik el a testünk?

Miért savasodik el a testünk?

A szervezet elsavasodása (acidózis) összetett, leginkább az elfogyasztott táplálék okozza, de egyéb tényezők is szerepet játszanak benne.

A sav-bázis egyensúly felborulása a szervezet működését veszélyezteti, legyen szó bázisos(lúgos) eltolódásról, vagy savtúltengésről.
Normál esetben a szervezet képes megbirkózni ezzel, lúgosodás esetén kellő mennyiségű savat termel, illetve savasodás esetén lúgosít. Ez azonban csak ideig-óráig lehetséges, amennyiben nem figyelünk a megfelelő táplálkozásunkra. Ha már képtelen a savakat feldolgozni, kiegyenlíteni, akkor ezeket a kötőszövetekben kezdi el tárolni, a zsírraktárakban, és amellett, hogy a szervezet elsavasodik, még el is fog hízni. Ezért célirányosan álljunk neki a savtalanításnak.

A vegetatív acidózis tüneteit nehezen ismerjük fel. Általában folytonos fáradság-érzést tapasztalunk, koncentrációs képességünk csökken, rosszul teljesítünk a munkahelyen, vagy az iskolában, nyugtalansággal jár, és alvási nehézségeket okoz.
Az állandó enyhe fejfájás, és a fokozott stresszhajlam sem elhanyagolható, a „menedzser-betegség” azaz, az állandó stressz okozta szívinfarktus egyik kiváltó oka.

A túlzott fehérjefogyasztás túlterheli az anyagcsere-folyamatokat, mivel a fehérje húgysavat és karbamidot termel, amit szervezetünk csak korlátozott számban képes feldolgozni. Ebben az esetben teljesen mindegy, hogy állati eredetű fehérjéről van-e szó, vagy növényi fehérjéről, mindkettő esetében éppúgy termelődik húgysav.
A húgysav felesleget a szervezetnek el kell raktároznia, ez viszont negatív következményekkel jár: hólyag-, epe-, vagy vesekőképzéssel. A fejlett országokban az emberek 15%-a komoly kőgyűjteményt hordoz magában.

A gondos böjtkúrák jó hatással vannak a szervezet savtalanítására, emellett fogyással is jár, viszont mindig tartsuk észben a folyadékpótlást, hogy a savak és mérgek távozni tudjanak a szervezetből.
Ha lehet, kerüljük a dohányzást, mert megnehezíti az oxigénellátást, a szén-monoxidok leblokkolják a vörösvértesteket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük