Kezdőlap » Egészséges életmód » Miért olyan egészséges a kínai kel?

Miért olyan egészséges a kínai kel?

A Kelet- Ázsiából származó káposztafélékkel rokonságban lévő kínai kelt Kínában és Japánban már a 3. században termesztették.
Nagy mennyiségű fehérjét tartalmaz, háromszor annyit, mint például a fejes káposzta, ráadásul könnyebben is emészthető. Remek A-, C-,és K-vitamin- forrás. Az ásványi anyagok közül kiemelkedő a Kálium-, kalcium-, magnézium-,foszfor-, és vastartalma.
A benne található igen magas élelmi rostok miatt az emésztés felgyorsul, emellett az emésztőrendszert is tisztán tartja, kiváló tisztító hatású.

Kiemelkedően sok kéntartalmú bioaktív anyagot tartalmaz, elsősorban glükózinolátokat, amelyek izotiocianátokat és indolokat képes felszabadítani. Ezek a növényi vegyületek olyan enzimek termelésére készítik a májat, amelyek bizonyos rákkeltő anyagokat semlegesítenek, és segítik azok kiürülését – rendkívül erős daganatpusztító hatásúak.
Számos tanulmány bizonyítja, hogy a daganatos betegségek közül a tüdő és az emésztőrendszeri daganatok kialakulásának kockázatát csökkentik a legjobban. A legújabb kutatások kimutatták, hogy a kínai kelben levő indolvegyületekhez tartozó brassinin véd az emlőrák kialakulásától és fontos szerepet játszik a hormonfüggő daganatok megelőzésében is.
Tartalmaz továbbá egy másik hatékony antioxidáns tápanyagot is, a szulforafánt, amely serkenti a rák kialakulását gátló enzimek termelődését.
Fitolvegyületek közül a legtöbbet a luteinből tartalmazza, amely szabadgyök fogó, és antioxidáns hatású, bizonyítottan a vastagbélrák megelőzésében játszik fontos szerepet, továbbá védi a szemet a fény és a monitorokból származó sugárzás káros és szemrontó hatásaitól.
Leveleinek kiváló összetevője még a klorofill, ami igen erőteljes méregtelenítő és lúgosító hatással van az emberi szervezetre, stimulálja az immunrendszer működését, növeli a sejtek regenerációs képességét.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

B12-vitamin: segítség az anyagcsere számára

A B12-vitamin (kobalamin) egy koenzim. A vitamin többek között a folsavval együtt a csontvelőben képződő …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük