Kezdőlap » Internet » Miért olvassunk hírportálokat?

Miért olvassunk hírportálokat?

Szerencsére már azt az időszakot éljük, amikor egyrészt mindenkinek joga van véleményt nyilvánítani, másrészt – elvileg – mindenkinek lehetősége is van véleményének megalkotására. Ennek alapvető eszköze és feltétele, hogy tájékozódjunk. Nem elég egyetlen híradós bemondásból, vagy egyetlen napilapos cikkből, rádiós reklámból kiindulva véleményt alkotni, mert az információk – természetüknél fogva – egyoldalúak. Aki nem tájékozódik bármely dologról körültekintően, az szokott beleesni a csodagyógyszerek, csodafogyószerek, csodao nlinemunkák csapdájába beleesni.
A tájékozódás alapja, hogy semmi sem úgy van, ahogy bárhol leírják. Egyetlen személy véleménye nem lehet önmagában mérvadó, mert valamilyen mértékben szubjektív elemek is fognak szövődni a tájékoztatásba. Ezért fontos, hogy több irányból vizsgáljunk meg minden dolgot. Ha hírekre vágyunk, érdemes több különböző hírportált olvasni, és a világnézeti beállítottságunknak ellentmondó fórumokat, blogokat is átfutni.

Több szem nem csak többet lát, hanem máshogyan is. Másfelől pedig, ha szeretnénk előre felkészülni az álláspontunk megvédésére, akkor érdemes előre ismerni a vitapartnerek ellenérveit is. Még az is előfordulhat, hogy ezek az ellenérvek mutatnak rá a saját elképzeléseink hibás voltára, vagy épp sokkal jobb megoldások kidolgozása felé irányíthat.
Ha csodás hírekbe, extrémen jó munkalehetőségbe, mindent gyógyító csodaszerekbe botlunk, akkor mindig érdemes egy lépést hátrálni, és megkérdezni: tényleg így van ez? Más is így gondolja, vagy csak az, aki profitál belőle? Keressünk rá tematikusan az adott dologra, és pár perc alatt felmérhetjük, mennyi és milyen pozitív vagy negatív vélemény, sőt személyes tapasztalat kering az adott dologról a neten. Az emberiség nagy, közös tudásának tárháza, és lehetőséget nyújt arra, hogy más kárán tanuljunk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A Yahoo és a gyűlöletbeszéd

A Yahoo! egy olyan internetes portál, ahol sokféle tartalom és szolgáltatás elérhető, megtalálható – többek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük