Kezdőlap » Házépítés » Miért liapor alapú falazóelemből építsük családi házunkat?

Miért liapor alapú falazóelemből építsük családi házunkat?

Amellett, hogy a liaporból készült falazóelemnek számos pozitív tulajdonsága van, talán egy olyan érvet sem tudunk ellene felhozni, ami miatt nem ilyen építőelemből kellene nekilátnunk a családi házunk építésének. Mindenek előtt, ez az anyag kiváló hőszigetelő, de a páraáteresztő tulajdonságai is nagyon pozitívak, akár azt is mondhatnánk, hogy az anyag lélegzik, míg a megfelelő szigeteléssel sosem ereszti ki a meleget. Szintén azt kell hogy mondjuk, hogy a pozitív tulajdonságai közé tartozik az a hatás, hogy egyáltalán nem nedvszívó, valamint az is, hogy annál inkább tűz-, és fagyálló. Azonban a liaporból készült falazóelem kiváló hangszigetelő képességgel is rendelkezik, amely elsősorban a beépített anyag tömegével, vagyis súlyával függ össze. Vagyis, minél nehezebb a beépített anyag, annál inkább hangszigetelő hatású.

A liapor golyóban található pórusos szerkezet képes a hang elnyelésére, így akár kisebb súllyal és vékonyabb réteggel is elérhetjük a megfelelő hangszigetelést. Így például akár 12 centiméter vastag építőelem képes 52 dB csillapítására. A hangszigetelő falak alá nem szükséges a liapor alapú falazóelemeknél külön teherhordó erősítés sem, és így már ezzel is nagymértékű megtakarításokat érhetünk el. A liaporral szemben sem az égetett kerámia, sem pedig a mészhomokból készült építőelem nem rendelkezik ilyen tulajdonságokkal.
A liapor falazóelem azonban nagyon jó mechanikai és felületi tulajdonságokkal is bír. Csak hogy egy példát említsünk, a liapor falazóelemek kiválóan, nagyon könnyen formázhatóak, hiszen fúrhatók és véshetők is. Emellett azonban a liapor építőelemek nem olyan törékenyek, mint például az égetett kerámiából készült téglák, és amikor falazunk velük, például megfelelő méretűre vághatjuk is úgynevezett kézi vídiabetétes fűrésszel. Hogyha liaporból készült falazóelemből van a családi házunk fala, akkor a szöget is nagyon egyszerűen, és egyenesen tudjuk beleállítani, és nem kell dűbeleznünk sem. A liapor falazóblokkra az is jellemző, hogy kissé érdes a felülete, azonban éppen ennek köszöneti stabilitását, és szintén jellemző hogy nem porzik, valamint nem szükséges mélyalapozni sem, mint egyes habbeton fajtákat. Kiválóan tapad rá a vakolat is, amit azonban érdemes előnedvesíteni, mint a többi falazóelemnél is.

Emellett, ami talán a legfontosabb lehet abból a szempontból, hogy egy környezetbarát, „zöld” és sokáig lakható, komfortos családi házat tudjunk létrehozni, a liapor egyik legjobb tulajdonsága, hogy teljes mértékben környezetbarát. Ez nemcsak annyit jelent, hogy valamennyi százalékban, hanem hogy 100 százalékban környezetbarát építőelemről van szó. Ezt egyértelműen el is magyarázhatjuk, mivel a duzzasztott agyaggolyó semmilyen más anyagot, sem pedig vegyi anyagot nem tartalmaz, csakis agyagot, így egyértelmű az is, hogy képes arra, hogy teljesen egészséges klímát biztosít minden otthonhoz. Hogyha viszont a lebontott falazóblokkot újra szeretnénk hasznosítani, azt is megtehetjük, hiszen könnyen összetörhetjük, és újból készíthetünk belőle könnyűbetont.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen tényezők befolyásolhatják a családi házunk külsejét?

A családi házunk külseje nagyon lényeges tényező, hiszen hogyha jól választunk, minden nap csodálhatjuk álmaink …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük