Kezdőlap » Látnivalók » Miért látogassunk el a comayaguai dómba?

Miért látogassunk el a comayaguai dómba?

A katedrális a hondurasi város szívében kialakított téren található. Díszes homlokzata a spanyol koloniális stílus egyik legszebb példája az amerikai kontinensen. A székesegyház önmaga is az építészet Pazar emléke, hírnevét mégsem ennek, hanem órájának köszönheti, amely a legrégibb az egész Újvilágban.
Comayagua városát 1537-ben alapították a spanyolok. 1540-től ez volt a fővárosa az Új-Spanyolországhoz tartozó Honduras körzetének. Miután Honduras 1838-ban önálló állammá vált, hol Comayagua, hol Tegucigalpa volt a fővárosa.

A comayaguai katedrális építését 1685-ben kezdték el, bár hivatalosan 1711-ben felavatták, csak 1715-re sikerült teljesen befejezni. Tizenhat oltára közül mára csak négy maradt fenn. A székesegyháznak egyetlen hangtornya van, harmadik szintjén lakik a nevezetes óra, amelyet 1100 környékén készítettek moszlim mesterek Dél-Spanyolországban. A szerkezet III. Fülöp ajándékaként került ide: 1636-ban szerelték fel a város első katedrálisára, a Könyörületes Miasszonyunk névre keresztelt székesegyházra. A templomhoz hasonlóan a város sok más spanyol koloniális stílusú épülete mindmáig áll. Az óra hangját minden negyedórában hallhatjuk. Eredeti fa óralapját olyannyira megviselte az időjárás, hogy fémre kellett cserélni.

A comayaguai székesegyház Honduras legfontosabb épületeinek az egyike, egyúttal az ország spanyol múltjának szép emléke is, mindmáig működő órája pedig a spanyol történelemnek a mór hódítástól az amerikai terjeszkedésig ívelő évszázadainak tanúja.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szent Péter bazilika

A reneszánsz és barokk idők leglenyűgözőbb épülete elérhető közelségben található, akár autóval vagy busszal is. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük