Kezdőlap » Internet » Miért “követnek” a nagy cégek?

Miért “követnek” a nagy cégek?

Az internet terjedésével nagyon hamar megjelentek azok a cégek (jellemzően gigavállalatok), amelyeket szokás megvádolni azzal, hogy kémkednek a vásárlóik, ügyfeleik, felhasználóik után.
Természetes, hogy az adataink biztonsága érdekében szükséges például a keresési előzmények megfelelő tárolása, vagy a fényképeink, megjegyzéseink biztonságba helyezése. A legtöbb ilyen cég a felhasználók számára ingyenes, viszont természetes, hogy valahonnan fenn kell tartaniuk magukat. Itt kapcsolódik össze az adatok tárolása és a reklámok lehetősége – mindezt ráadásul úgy, hogy tudatos felülethasználat esetén az ügyfél se járjon rosszul.
Mindezt a szolgáltató cég úgy oldja meg, hogy a felhasználókból bizonyos tulajdonságaik alapján csoportokat alkot, szokásaik, tevékenységeik alapján pedig statisztikákat készít. Ezekhez kapcsolódóan reklámlehetőséget biztosít a cégek számára, amelyek hajlandóak ezért fizetni. Az eredmény: mindenki jól jár.
A szolgáltató bevételhez jut, amiből fenntartja a működést. A felhasználó továbbra is ingyenesen jut a felülethez, cserébe olyan reklámokat kap, amelyek a felhasználói szokásai alapján nagy valószínűséggel valóban érdeklik, ennek köszönhetően viszonylag gyakran és önként fog a reklámokra kattintani. A hirdető cég pedig nagyon hatékony reklámlehetőséget kap: a hirdetései azokhoz és csak azokhoz a felhasználókhoz jutnak el, akik (statisztikai alapon) valószínűleg érdeklődnek a termék iránt. Ez egyben azt is jelenti, hogy nem rontja a renoméját azoknál a fogyasztóknál, akik valószínűleg nem érdeklődnek a terméke iránt, és ezért a reklámot zaklatásként élnék meg.
Sok nagy cég emellé hasznos fejlesztéseket is ad, például a Google esetében jellemző, hogy az egyes szolgáltatásokat összekapcsolja: ha a telefonon rákeresek egy vállalkozó címére a böngészőben, majd a térképen, már be sem kell írnom a teljes címet: a szolgáltató elintézi. Nem is szólva olyan apró fejlesztésekről, mint ha az e-mailben leírom a szót, hogy “csatolom”, akkor elküldés előtt a kliens rákérdez, hogy nem szeretnék-e valamit csatolni az üzenethez.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan keressünk állást az interneten?

Amint eldöntik az emberek, hogy dolgozni szeretnének bizonyos tényezők miatt, mint például a pénzhiány azonnal …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük