Kezdőlap » Egészséges életmód » Miért fontosak az enzimek?

Miért fontosak az enzimek?

Az enzimek a szervezetünk számos anyagcsere-folyamatában szerepet játszanak, ezenkívül serkentik a gyógyulási folyamatokat, és erősítik a védekezőképességet. A tudósok valószínűsítik, hogy körülbelül 15 000 ilyen fehérjemolekula vesz részt a szervezetben zajló folyamatokban. Idáig csak 3000 enzimet, és a komplex hatásaikat tudták pontosan meghatározni.

Az enzimek az élő sejtekben keletkeznek. Egyes enzimek hetekig, vagy hónapokig aktívak maradnak, míg mások mindössze félórán át léteznek. Szabályozzák az emésztést, a légzést, az idegrendszert, a hormontermelést, illetve egyes enzimek a szabad gyököket teszik ártalmatlanná, vagy a kórokozókat (vírusokat, baktériumokat, gombákat) semmisítik meg. Az enzimek egyik legfontosabb feladata a gyógyulás elősegítése az ízületek, inak, és izmok gyulladási folyamataiban, ezenkívül a légutak, és az orrmelléküreg gyulladását is enyhítik.

Az enzimeket az ipar is hasznosítja: például a mosószerekben, vagy a sajtok, borok előállításánál is felhasználják őket.

Az enzimeket a táplálkozás által is bevihetjük a szervezetbe nyers élelmiszerekkel: gyümölccsel, zöldséggel és salátával. Ha az ételeket 45°C fölé melegítjük, az enzimek megsemmisülnek. A legismertebb enzimforrások az ananász, és a papaya: papaint tartalmaznak, amely emésztésserkentő, és gyulladásgátló tulajdonságú A gyomorban azonban a fehérjemolekulák nagy része lebomlik. A gyógyszertárakban kapható, tablettás kiszerelésű enzimek ellenállnak a gyomorsavnak. Rendszeres szedéshez, kúrákhoz, vagy akut enzimszükséglet esetén is használhatók. Az enzimek reumatikus megbetegedések, torok-, orr-, vagy fülgyulladás kezelésére alkalmazhatók. A készítményeket ajánlott legalább 45 perccel evés előtt, vagy 90 perccel evés után bevenni, hogy az enzimek ne keveredjenek össze a gyomorban a táplálékkal.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mennyi cukrot fogyaszthatunk egy nap?

Tudta, hogy már egy fél doboz kólával is túllépi az ajánlott napi cukorbevitelt? Egy nemrég …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük