Kezdőlap » Baba-mama » MIért fontos a fejvédő a kiságyba?

MIért fontos a fejvédő a kiságyba?

Az újszülötteket az első időszakban előfordulhat, hogy nem kiságyban altatják a szülők, hanem mondjuk mózeskosárban vagy bölcsőben a szülői ágyhoz közel, hogy az éjszakai etetést ezzel megkönnyítsék. Néhány hónap után a baba valószínűleg eljut odáig, hogy átaludja az éjszakát (még ha ez kései fekvést és korai kelést jelent is), ekkor már sokkal optimálisabb az erre a célra kitalált klasszikus fa kiságy használata.
A gyerekágy alakját mindenki ismeri: oldalai fa rácsokból állnak, ami jó, mert stabil, strapabíró, ugyanakkor átlátszó, a baba kilát belőle. Hátránya, hogy éjjel, álmában, vagy nappal, mászás, esés közben beverheti a fejét.
Ez az elsődleges célja a fejvédő textilnek: némi puha védelmet nyújtani a kemény fa pálcáktól. A fejvédő vastag, több réteg textíliából készül vagy vékony szivaccsal van kitömve, és rendszerint körbeér a kiságy teljes kerületén. A rácsokon belülre van elhelyezve, így véd a fa keménységétől, továbbá lehetőséget nyújt a baba szórakoztatására színes formákkal, képekkel, és még jobb, ha valamilyen interaktív játékra is lehetőséget ad. Nem kell nagy dolgokra gondolni, csak olyasmire, hogy az elefánt füle külön van felvarrva, és forgatható, a tehén farkát meg lehet cibálni, van néhány zseb, amibe bele lehet ültetni plüssjátékokat, és így tovább.
Bizonyos szempontból további előnye lehet a fejvédőnek, hogy akadályozza a kilátást. Általában úgy van elhelyezve, hogy ülő, álló helyzetben a baba könnyedén ellásson fölötte, és ez nappal nagyon is jó, a gyerek úgy érzi biztonságban magát, ha állandóan láthatja a szüleit. Éjjel viszont nagy gondot okozhat, hogy a már állni tudó baba frissen szerzett tudását arra használja ki, hogy nem hagyja lefektetni magát, állandóan újra feláll, hogy a szülőket figyelje. Ebből a pozícióból magától elég nehezen alszik el. Ezen lehet segíteni azzal a technikával, hogy a rácsvédőt úgy kötjük fel, hogy ne érjen hozzá a matrachoz, hanem pár centis rés maradjon alul, ahol a baba kiláthat. A rács felső részét esetleg érdemes lehet letakarni valamivel. A kiságyba tett baba így már csak fekvő helyzetben láthat ki, amit valószínűleg meg is próbál kihasználni, fekvő helyzetben pedig már sokkal könnyebben alszik el. Ehhez hamar hozzászokik, így rövid időn belül már a felső rész letakarására sem lesz szükség.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan jelentkezik a terhesség?

A terhesség egy csodálatos időszak a a nők életében, ezt az időszakot vannak, akik nagyon …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük