Kezdőlap » Egészséges életmód » Miért fontos a fehérje?

Miért fontos a fehérje?

A fehérje olyan különleges anyag, amelyből csekély mennyiségre okvetlenül szükség van a szervezet megfelelő működéséhez, mint a gépeknek is szüksége van néhány csepp olajra. A fehérje a test fő építőanyaga. Az izmok, a szív, az agy, a vese például főként fehérjéből áll. A csontok vázát is fehérjéből épült rács alkotja, amelynek közeit ásványi anyagok töltik ki, körülbelül olyanformán, mint ahogy a gallért keményítővel merevítik. A gyermeknek fehérje tartalmú ételekre van szüksége, hogy biztosítsa teste minden részének folyamatos növekedését, pótolja a kopást és sérüléseket.

Legtöbb természetes étel tartalmaz fehérjét, némelyik többet, némelyik kevesebbet. A hús, baromfi, hal, tojás, tej a fehérjében leggazdagabb ételek, ezek “teljes értékű fehérjéket” tartalmaznak, azaz az emberi szervezet számára szükséges fehérjék teljes skáláját. Ezért kell a gyermeknek naponta átlag 5-8 dl tejet fogyasztania, ezenkívül húst vagy tojást, lehetőleg mindkettőt. Fontosságban a második fehérjefajta az, amelyet teljes őrlésű (barna) gabonalisztekben, dióban és hüvelyesek főzelékben találunk (szójabab, bab, borsó). Ezek a fehérje félék “nem teljes értékű fehérjék”, így csak nagyobb mennyiségben számítanak értékesnek. Így például a búzában csak néhány fajta fehérjét, de megint csak másféléket.

Ha tehát a gyermek többféle gabonaneműt és hüvelyest vegyesen fogyaszt, hozzájut ugyanazokhoz a fehérjékhez, amelyeket egyébként a hús, tojás és tej tartalmaz, de még ezzel sem pótolható tökéletesen a “teljes értékű” állatifehérje-fogyasztás.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egészséges élet fáradtság nélkül

A fáradtság, a túlhajszoltság fogalma sajnos nem ismeretlen a mai kor emberének. A fizikai kimerültségnél …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük