Kezdőlap » Látnivalók » Miért fontos a San Diego-erőd?

Miért fontos a San Diego-erőd?

A XVII. század elején emelt San Diego-erőd kezdettő fogva Acapulco kikötőjének védelmét szolgálta. A város elsősorban azért vált fontos hajózási központtá, mert 1565-től 1815-ig ide érkeztek a “Manila Galleon” gályák. Ezek a hajók biztosították évszázadokon át az egyetlen közvetlen és megbízható kereskedelmi összeköttetést Ázsia és Amerika között.

A Csendes-óceán partján fekvő Acapulco a bronzkor óta lakott terület. A spanyolok 1525-ban hódították meg: az volt a bázisuk kísérleteik során, hogy útvonalat találjanak Ázsiába. Az útvonalat – Manila és Acapulco között – végül 1565-ben Andrés de Urdaneta (1498-1568) fedezte fel.

Acapulco ennek köszönhetően virágzásnak indult, de felfigyeltek rá a kalózok. 1587-ben Sir Thomas Cavendish (1555-1592) elfogott egy spanyol gályát, amely 1,2 millió aranypesót szállított. 1615-ben a holland flotta támadása után Diego Fernández de Córdoba (1578-1630) modern, ötszögű alaprajzú erődöt építtetett a kikötőre néző dombra. Megépítésekor ez volt a legnagyobb erőd a Csendes-óceán partvidékén. 1775-ben egy földrengés kis híján megsemmisítette, de újjáépítették.

Az erődben jelenleg az acapulcói Történeti Múzeum működik. A San Diego-erőd a korábbi várakra, hadmérnöki teljesítményekre jellemző megoldásokat felváltó új erődtípus egyik korai példája, és az utóbbi két évszázadban a világ egyik legfontosabb kikötőjeként működő Acapulco első számú védműve. A modern városképben nagyon jól mutat a fehér tetejű, ódon, ám ma is tiszteletet parancsoló épület.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Jeruzsálem központja

A Moria dombján egy szikla található. Ez a szikla valószínűleg az, amely ma a sziklatemplom …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük