Kezdőlap » Látnivalók » Miért fontos a Nelson-hajógyár?

Miért fontos a Nelson-hajógyár?

A Karib-tenger Antigua szigetének délkeleti partján, English Harbour város közelében található a Nelson nevét viselő hajógyár. A haditengerészeti állomáshelyet a XVIII.-XIX. században a Karib-szigetek keleti térségében hódító és a cukorkereskedelmet ellenőrző brit hadihajók karbantartására használták. Az 1950-es években elvégzett helyreállítás óta a Nelson nevét viselő hajógyár és környéke napjainkban egy nemzeti park része.

A hajógyár építését 1725-ben kezdték el. A királyi hadiflotta 1889-ben távozott innen, miután már a XVIII. század óta bázisként használták a britek a franciák ellen folytatott, véget nem érőnek tűnő harcaik során. Fénykorában több mint háromszáz munkás és öt tiszt dolgozott a hajógyárban – előbbiek többsége szakképzett afrikai munkás volt, akiket a britek süllyesztettek rabszolgasorba.

Lord Nelsont, aki mindig is a törvényességre törekedett, nemigen kedvelték antiguai tartózkodása idején, mivel ragaszkodott az amerikai függetlenségi háború után megfogalmazott tengerhajózási törvény betartásához. Azt megelőzően a szigetlakók szabadon kereskedhettek az amerikaiakkal, ami jó bevételt biztosított nekik. Ennek elvesztése súlyos következményekkel járt. 1787-ben Nelson, aki akkor már három éve élt a Karib-térségben, súlyosan megbetegedett, ezért a helyiek nagy örömére visszautazott Angliába.

A Nelson-hajógyár távolról sem letűnt kor elhagyatott emléke: nemrégiben jelentős anyagi támogatásban részesült többek között az Európai Uniótól is. Nelson fregattjai helyett napjainkban magánjachtokat láthatunk itt, English Harbour pedig kedvelt kikötő azok számára, akik az Atlanti-óceán hosszú ideig tartó átszelése közben kívánnak itt megpihenni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Károlyi Alajos palotája

Budapesten, a VIII. kerületben található a Károlyi-palota (Pollack Mihály tér 10.). A palotát a nyitrai …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük