Kezdőlap » Kert » Miért érdemes örökbefogadott kutyát választani?

Miért érdemes örökbefogadott kutyát választani?

Rengeteg gazdátlan kutya tengődik a menhelyeken, már csak ezért is érdemes inkább közülük választani, mint plusz keresletet támasztani a tenyésztőknél (rosszabb esetben szaporítóknál), és ezzel újabb kiskutyákkal telíteni a piacot.
A menhelyi kutyák – legalábbis testileg – garantáltan egészségesek, értve ezalatt a fertőzéseket, sebeket, stb. Néha előfordulhat, hogy kifejezetten maradandó károsodást szenvedett állatokat adnak örökbe, például végtaghiányos vagy mozgáskoordinációs zavarral rendelkező állatokat, de erre kifejezetten felhívják a figyelmet és a leendő gazda sok segítséget kap a kezdeti időben.
Menhelyen különböző életkorú állatok közül lehet válogatni, nem kell kölyökkortól nevelni egy kiskutyát, akinek bizony sokkal több igénye van, mint a felnőtteknek. Utóbbiak szinte biztosan szobatiszták például.

A hatalmas választékban egész biztos találunk abból a fajtából, amelyikre vágytunk. Ha valaki vizslás, bernáthegyis, pulis, stb., nemhogy fajtatiszta kutyákat talál a menhelyeken, hanem egyenesen fajtamentő csoportokhoz is fordulhat. Itt eleve kevesebb állatot tartanak, így jobb ellátásban, az emberhez közelebb élnek, ezáltal jobban szocializálódtak az emberhez, mint falkavezérhez.
Minden tisztességes menhelyen lehetőséget adnak a válogatásra, a szimpatikus kutyák természetének a megismerésére, lehet vele sétálni, ismerkedni akár hetekig is, mielőtt végül magunkhoz vesszük. A gondozók ugyan túlterheltek, de valószínűleg a legjobb szándék vezeti őket, ezért meg fogják adni a szükséges segítséget és felvilágosítást.

A menhelyi kutyákat kizárólag úgy lehet elvinni, ha már oltva, chipezve és ivartalanítva vannak. Ha kölyköt viszünk, akkor az ivartalanítás még nem történt meg (felnőtt – fiatal felnőtt korban kell elvégeztetni), ekkor a gazda kötelezettséget vállal a műtét elvégeztetésére. A chippelt állattal érdemes elmenni még az állatorvoshoz, hogy az felvigye az adatainkat az online rendszerbe.
Végül, de nem utolsó sorban a menhelyi kutyák tudják, honnan, milyen körülmények közül vittük őket haza. Hacsak nem választottunk kifejezetten agresszív, félrenevelt vagy lelki beteg kutyát, akkor egy felnőtt, a menhelyen hosszú időt eltöltött kutya rendkívüli szeretettel tudja kifejezni a háláját.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kötözés és hajtásnevelés

A szőlő hajtásait megfelelő támasz mellett kötözéssel vagy huzalok közé igazítva neveljük. A támasz nélküli …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük