Kezdőlap » Látnivalók » Miért csodálatos Hoover-gát?

Miért csodálatos Hoover-gát?

Az Arizona és Nevada határán álló Hoover-gát a mérnöki teljesítmény remekműve. A XX. századi mérnöki teljesítmények legjavához tartozik, amelynek jelentőségét fokozza, hogy a nagy gazdasági válság idején épült.
A hatalmas erejű Colorado folyó időről időre áttörte a partot – a legnagyobb pusztítást 1905-ben okozta, amikor elöntötte az Imperial-völgyet, 388 négyzetkilométernyi alapterületű beltengert hozva létre. Ehhez társult a villamos energia és a vízszolgáltatás iránt mutatkozó megnövekedett igény, így megszülettek a folyó megzabolázását célzó tervek. Még az építkezés elkezdése előtt korrekt, minden érintett számára előnyös megállapodást kötöttek Arizona, Nevada, Utah, Colorado, Új-Mexikó és Wyoming államok között. Először el kellett téríteni a folyót a Black Canyonból, amihez négy hatalmas alagutat robbantottak a kanyon falába. Több mint nyolcezer munkás állt neki ezután kitisztítani a már száraz kanyonfeneket, mielőtt beleöntötték a betont. Maga az építmény íves, hatalmas betonfalakkal megerősített gát, amely lágy patkóívet alkot a kanyon fölött. A gát mögötti tó a Lake Mead vize nekifeszül a gát falának, nyomóerővonalakat hozva létre, amelyek végigfutnak az ívelő betonfalakon és a kanyon oldalán, hatékonyan ellensúlyozva az erőhatást. Ez a rendszer rendkívül erős és szilárd szerkezetet eredményez. A gát homlokzatának eredeti tervei túl egyszerűnek találtattak egy ilyen nagy volumenű és jelentőségű építményhez, ezért Gordon B. Kaufmann építész megtervezte az elegáns, art deco gátat.
A Hoover-gát jelentősége nemcsak funkciójából fakad – a nagyszabású amerikai mérnöki teljesítmények iskolapéldája, mindmáig a világ legnagyobb teljesítményű vízierőműve.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük