Kezdőlap » Betegségek » Miért baj, ha A-vitamin hiányos a szervezet?

Miért baj, ha A-vitamin hiányos a szervezet?

Életünk során megszámlálhatatlan nyomelemre és vitaminra van szükséged a szervezetünknek annak érdekében, hogy megfelelően működjön és elkerüljék a betegségek. Vannak fontosabbak és kevésbé lényeges vitaminok, egyesek könnyen pótolhatóak, mások megszerzéséért majdhogynem harcot kell vívni. A nyomelemek és vitaminok bejuttatása a szervezetbe természetes úton, táplálékok során a legjobb, azonban ha nincs más megoldás, akkor mesterséges úton kell a szervezetet ,,feltankolni”.

Az egyik legfontosabb vitamin, amely a megfelelő testi működéshez szükséges az A vitamin. Ennek a vitaminnak nagy szerepe van az élet minden területén, talán a gyerekeknek kevésbé, de a terhes nőnek rendkívül szükséges.

Az A vitamin zsírban oldódó vitamin, a növekedésben játszik fontos szerepel illetve a sejtek fejlődésében is szükséges. A túlzott bevitel kerülendő, mert a szervezetből nem ürül ki könnyen az A vitamin, felhalmozódik és hipervitaminózist eredményez.

Az A vitamin hiánya gyerekeknél fejlődési zavart okozhat, felnőtteknél pedig a farkasvakság, a kötőhártya kiszáradása és a hajhullás figyelhető meg ezekben az esetekben. A hiányt minél előbb szükséges pótolni, hiszen hosszú ideig fennálló hiány esetén a teljes vakság is bekövetkezhet.

Az A vitamin hiányát megelőzhetjük a helyes táplálkozással, diétával, azonban anyagcsere problémák esetén is kialakulhat. Ha már bekövetkezett a hiány az A vitamint legkönnyebben halmájolaj, máj, tojássárgája, vaj, tejszín és zöldség fogyasztással pótolhatjuk. Ezek mellett szinte az összes zöld növényben megtalálható. Orvosi segítséget is kaphatunk, a súlyosságtól függően tabletta formájában vagy injekcióban lehet az A vitamint bejuttatni szervezetbe.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük