Kezdőlap » Betegségek » Miért alakul ki a bölcsőhalál?

Miért alakul ki a bölcsőhalál?

A bölcsőhalál, a szülőkből még ma is aggodalmat vált ki. Ez a betegség az egy évnél fiatalabb csecsemőknél fordul elő, kiket minden előzetes jel, tünet nélkül egyszer csak holtan találnak. Ezen halál után a szülők által felvett adatokból, valamint a részletes helyszíni vizsgálatból illetve a boncolás során nyert adatokból sem derül fény a halál okára. A kimutatás szerint fiú csecsemőknél gyakrabban fordul elő, mint lányoknál. Az esetek többsége az őszi-téli időszakban fordul elő és inkább éjjel. Fontosnak tűnik, hogy a puha ágyban fekvő csecsemőknél fokozottabban fennáll a bölcsőhalál lehetősége. Rizikó, ha a csecsemő koraszülött volt, továbbá, ha nagyon be van bugyolálva, vagy ha hasra illetve oldalra fektetik. Abban az esetben, ha a családban már előfordult bölcsőhalál, fokozottan kell figyelni a csecsemőre. Az anya dohányzása is növeli a kockázatot. A bölcsőhalál általában azért következik be, mert a baba egyszerűen elfelejt levegőt venni és megfullad. Figyelni, kell, hogy a helyiség-ahol a baba alszik- megfelelően legyen szellőztetve, ne legyen meleg, áporodott levegője.
A szülők már beszerezhetnek olyan készüléket, mely csipog, vagy valamilyen jelet ad akkor, ha a kisbaba nem vesz levegőt, ebben az esetben azonnal el lehet kezdeni a segítségnyújtást.
Ha nem téve riasztásról van szó, a babát vegyük ki az ágyból, fektessük a szőnyegre,padlóra. Figyeljük, hogy a mozgatásra van-e bármilyen reakciója. Ha továbbra sem lélegzik, nézzünk meg nincs-e szájába valami.
Ha igen, vegyük ki. Ha nincs semmi, fordítsuk a fejét középre, emeljük fel az állát. Fújjunk levegőt a baba szájába és orrába egyszerre, hogy a mellkasa is emelkedjen. Ha ez nem vezet eredményre, ellen őrizzük, hogy van-e szívműködése, pulzusa. A legfontosabb, ha a riasztás nem téves, azonnal hívjuk a mentőt, a diszpécser pontosan el fogja mondani, mi a teendő.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen kórokozók vannak?

A kórokozóknak három nagy csoportja van a baktériumok, a vírusok és a gombák. A baktériumok …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük