Kezdőlap » Ház karbantartás » Miért alakul ki a penész?

Miért alakul ki a penész?

A penész a házban vagy lakásban leggyakrabban a sarkokban illetve a helyiségek külső falának élei mentén jelenik meg. Már ebből is látható, hogy a megjelenésének legfőbb oka a külső falon illetve a nyílászárók környékén kialakuló hőhidak. A sarkok és élek esetében ez azért van így, mert a szoba csak akkor melegedne egyenletesen a fűtéstől, ha nagyjából gömb alakú lenne. A meleg és hideg levegő áramlási irányai miatt azonban a sarkokba kevesebb felfűtött levegő jut, így itt a falak hőmérséklete alacsonyabb. Ehhez az is hozzájárul, hogy a szoba belsejében a sarok csak egy vonal, mondhatni két dimenziós, a külső fal mentén azonban jóval nagyobb kiterjedése van: mindkét irányban a falvastagsággal egyezik meg. Vagyis a külső, hidegben álló felület nagyobb méretű, mint a belső, szemben a falak középső részeivel, ahol ezek a felületek egyenlő méretűek. Így nagyobb hűtő hatás éri a sarkokat és éleket.

Ha a falak egy része, és azok közvetlen környezete hűvösebb, mint a helyiség többi része, az azt jelenti, hogy azon a területen a levegő kisebb páratartalmat tud csak felvenni. A szoba páratartalma nagyjából egyenletesen oszlik el, a hőmérsékletben azonban jelentős különbségek vannak, ezért a kisebb hőmérsékletű helyeken a levegő telítetté válik, a fel nem vehető pára pedig kicsapódik a hűvös felületre.
A víz lassanként beszivárog a festésbe, tapétába, vakolatba, és oldja az ott található anyagokat, amelyek kiváló táptalajul szolgálnak a penészgombák számára. Penészedés esetén tehát a penészirtók alkalmazása, sőt a fal levakarása és újrafestése is csak tüneti kezelés, hosszú távon a penészedést csak megfelelő külső szigetelés kialakításával lehet elkerülni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan szervezzük az időszakos nagyobb feladatokat a háztartásban?

A napi-heti időbeosztás mellett érdemes tekintettel lenni arra, hogy számos olyan háztartási, kerti munka adódik, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük