Kezdőlap » Családi élet » Miért agyalunk annyit?

Miért agyalunk annyit?

Ne agyalj annyit! – biztos sokan hallották már barátoktól, családtagtól. Bizony igazuk van, mert a negatív gondolatok, az őrlődés, gátja a boldogságnak és az egészségre is káros hatása van. Az ember hajlamos megszállottan keresni mindenre a tökéletes választ, megoldást, ennek következtében egyre stresszesebbé válik és nem képes megbirkózni a hétköznapokkal. Ezt nevezik túlanalizálásnak. Az aggodalmak csak köröznek az ember fejében és elözönlik a gondolatokat. Ez kihat a koncentrációra, ingerlékennyé és depresszióssá tesz.

Nem tudunk helyt állni sem a munkahelyünkön, sem pedig otthon. Megakadályozza, hogy lazítsunk és kikapcsoljunk. Nem tudjuk abbahagyni sem, mert azt hisszük, hogy jobb lesz nekünk ha megtaláljuk a megoldást a problémára. A nők általában hajlamosabbak az értelmetlen gondolatok gyártására. Lehet azért, mert érzelmesebbek és nehezebben lépnek tovább. Az is lehet, hogy a nőknek fontos, hogy mit gondolnak róluk, így az önbecsülésük miatt agyalnak annyit. A nők egy negatív megjegyzés után, rosszkedvűek és szomorúak lesznek, míg a férfiak figyelmen kívül hagyják a negatív kritikát.
A túlanalizálás egyik magyarázata a lavinajelenség. A folyamat beindításához elég egyetlen negatív gondolat, ez lavinaszerűen végigzúdul és a végére akkora lesz, mint egy hólabda.
Amikor fontos döntés előtt áll az ember, végig akar gondolni minden alternatívát. Listát készít érvek és ellenérvek alapján, hogy ez legyen a segítsége. Vizsgálatok szerint ugyanakkor célravezetőbb, ha nem is gondolunk a kérdésre pár napig vagy akár hétig, és egyszer csak az agyunkba bevillan a jó válasz. A “tudatalatti gondolkodás” sokkal hatékonyabb, mint az erőltetett okfejtés. Lehet, hogy nem is tudjuk, hogy hogyan jutottunk erre a véleményre, de ez lesz a megfelelő megoldás.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan „ne” menjen randevúra.

Az emberek többsége elhagyja magát, nem sokat törődik önmagával, inkább a munkába éli ki minden …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük