Kezdőlap » Baba-mama » Mibe öltöztessük a kisbabát?

Mibe öltöztessük a kisbabát?

Kezdő anyukák sokszor találják magukat szembe a problémával, hogyan, és mibe öltöztessék kisbabájukat? Ez persze nagyrészt az évszaktól, időjárástól függ, de több olyan szempont is van, amelyet a hőmérséklettől függetlenül nagyon fontos figyelembe venni.

Először is az a tény, hogy a kicsi még nem tud beszélni, így sírással, nyöszörgéssel, jobb esetben nevetéssel kommunikál. Így fejezi ki érzéseit, érzelmeit, többek között azt is, ha melege van, vagy fázik. Azért, hogy komfortérzetét megfelelően biztosítsuk, el kell találni az aktuális állapotához, helyzetéhez igazodó ruházatot is.

Az újszülött baba külvilághoz történő adaptációja hosszabb időt vesz igénybe, hetekig eltarthat, mire az anyaméhen kívüli fény-, hő-, és hanghatásokat megszokja. Ezen idő alatt hasznos lehet a pólya, amely körbefogja kis testét, melegen tartja, és azt az érzést kelti benne, mintha még mindig a mamája pocakjában lenne. Figyelni kell arra, hogy a pólya ne legyen túl szorosan megkötve, és a baba méretéhez igazodjon. Többféle formájú, hagyományos betétes, összehajtható pólyát is használhatunk, de kaphatók modernebb, tépőzáras háromszögpólyák is. Ezek a baba tartásában, megfogásában is segítenek. Természetesen a pólyán belül sem lehet pucér a csecsemő, ezért a – pelenkán kívül – hosszú vagy rövid ujjú body-t, réklit is adhatunk rá. A lábára olyan zoknit, cipőcskét érdemes húzni, amely nem szorítja el a vérkeringését a bokájánál, ugyanakkor a lábszára, combja maradhat fedetlen, hiszen azt a pólya megfelelően védi. A fejére kis sapkát adjunk, hiszen a fejére, fejbőrére több ok miatt is vigyáznunk kell. Egyrészt a kutacs miatt, amely ilyenkor még nagyon puha, és nem érheti ütés, erős külső behatás, másrészt azért, hogy a hőháztartása rendben legyen. Hidegebb idő esetén a sapka akár még a lakásban is a kicsi fején maradhat, de mindig ügyeljünk arra, hogy ne szorítsa a nyakát a kötője, de ne is csússzon az arcába, gátolva ezzel a légzését.
A rokonoktól, barátoktól valószínűleg sok holmit kap ajándékba a kisded, ezek adott esetben nagyon hasznosak lehetnek, de mindig érdemes őket átnézni, hogy ne legyenek rajtuk leszakadásra hajlamos gombok, díszek, amelyek a baba szájába, légútjaiba kerülhetnek, vagy hosszú kötők, szalagok, amelyek rátekeredhetnek.

Összességében elmondható, ha az újszülött nem izzad, nem nyirkos a bőre, akkor megfelelő az öltözéke. A baba hőmérsékletét a nyak hátsó részén tapasztalhatjuk meg, nyúljunk a kis mélyedésbe a feje alatt, ha itt kézmeleget érzünk, akkor minden rendben. Ha izzadt és forró a bőre, akkor melege van, de ezt minden bizonnyal sírással is jelezni fogja. Hidegben a végtagok hűlnek le először, így újszülöttünk kezét megfogva is érezhetjük, ha a hőmérséklete túl alacsony. Télen, nagy hidegben mindenképpen adjunk a kezére kesztyűt, és természetesen nem maradhat el a kapucnis overáll, vastag sapka sem. Nagyon fontos, hogy változékony időben rétegesen öltöztessük a kisbabát, és csak annyi réteg ruha maradjon rajta, amennyi feltétlenül szükséges. Ne feledjük, hogy a kicsi általában a hátán fekszik, melegben itt izzad ki először, így ha például kivesszük a hordozóból, vagy a babakocsiból, akkor terítsünk a hátára egy száraz plédet, pelenkát, amely az átnedvesedett ruháját lefedi, és nem hagyja megfázni.
A nyugodt baba titka részben a megfelelő öltözetben rejlik, így érdemes több figyelmet fordítani rá, hogy anyuka is jól érezze magát.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan hat egy kisállat a gyermek fejlődésére?

A gyerekek szinte kivétel nélkül mindig egy kis kedvencért könyörögnek a szülőknek, melyet ők akarnak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük