Kezdőlap » Film » Mi volt Cristopher Nolan legelső filmje?

Mi volt Cristopher Nolan legelső filmje?

Cristopher Nolan rendezői munkásságát a legtöbben a 2000-ben készült Mementó óta ismerik, világszintű népszerűségre pedig 2005-ben tett szert, mikor elkészítette a Batman:Kezdődik című filmjét, ami hatalmas kasszasiker volt. A ma már világhírű rendező legelső nagyjátékfilmjét sokáig homály borította, napjainkban azonban beszerezhető Cristopher Nolan legelső játékfilmje, A Csapda.
A történet főszereplője egy szárnyait próbálgató író, akinek furcsa hobbija, hogy véletlenszerűen követ embereket. Így ismerkedik össze egy Cobb nevű férfival, aki szintén furcsa hobbinak él: házakba tör be.

Furcsa barátság alakul ki közöttük, ám idővel Cobb viselkedése egyre furcsábbá válik, majd feltűnik egy gyönyörű nő is, aki csak tovább bonyolítja a szálakat.
A Csapda technikai szempontból nézve meglehetősen amatőr, hiszen mindössze hatezer fontból készítették. A fekete-fehér képek sokszor szemcsések, a fényképezés meglehetősen kezdetleges (Cristopher Nolan az operatőri feladatokat is magára vállalta), a megvilágítások és a vágás is sok helyen gyerekcipőben jár, ellenben a zene nagyon tetszetős. Ami viszont igazán maradandó élménnyé teszi A Csapdát, az a nagyszerűen megírt forgatókönyv. Nolan már ekkor is bravúrosan dolgozott a dialógusokkal és az idősíkok változtatásával, és a karaktereket is nagyszerűen árnyalta. Senki jellemében nem lehetünk biztosak, senki sem az, akinek mutatja magát, ennek köszönhetően a néző a történet előrehaladtával egyre bizonytalanbbá válik, majd a cselekmény végén egy hatalmas fordulat láttán válik minden egyszerre világossá.
A Csapda a technikai kezdetlegesség és a kicsit gyenge színészi teljesítmény ellenére egy rendkívül okosan megírt és megrendezett film, ami igazi ínyenc csemege lehet bárkinek, Cristopher Nolan rajongók számára pedig egyenesen kötelező darab.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen film a Ponyvaregény?

A Ponyvaregény egy 1994-ben készült krimi-akció-vígjáték, melyet Quantin Tarantino rendezett, forgatókönyvét pedig Roger Avary-vel közösen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük