Kezdőlap » Sport » Mi a via ferrata?

Mi a via ferrata?

A via ferrata egy olasz kifejezés, ami szó szerint „vas út”-at jelent, magyarosabban kifejezve vasalt út. Van rá német megfelelő is, ez a klettersteig. Ez egy fajta extrémebb sportot jelent, amihez szükség van némi fittséghez, jó fizikumhoz, és persze a megfelelő felszerelésre. A via ferrata olyan hegyi út, amin úgy juthatunk fel a csúcsra, hogy utunkat előre felszerelt drótkötél, létrák, lépcsők, fém lépések segítik. Különböző nehézségi fokozatú útvonalak vannak, és ahogy nehezednek, egyre nagyobb kihívást jelentenek, van, ahol taktikázni, ügyeskedve lehet csak lépést találni.
Milyen felszerelésre van szükségünk egy ilyen túra során? Kényelmes túrabakancsban induljunk el, mert hosszú séta árán jutunk el csak ahhoz a ponthoz a hegy lábán, ahol beszállhatunk a ferrata útba. Ilyenkor, illetve a levezető úton jól jöhet egy pár túrabot is. Amikor megérkezünk a beszállóponthoz, mindenkinek fel kell vennie a hevedert. A beülő és a ráerősített Y-szár a védelmünket szolgálja: zuhanáskor megakadályozza, hogy nagyot essünk. Persze csak akkor, ha a hevederre erősített biztosítóköteleket, karabinerekkel a végén, mindig rendeltetésszerűen használjuk.

A via ferrata lényege épp az, hogy folyamatosan a kifeszített drótkötélhez vagyunk csatolva a karabinerekkel, és úgy haladunk feljebb és feljebb. Kell a fejünkre egy sisak is, mivel előfordulhat, hogy kisebb-nagyobb kövek indulnak meg felettünk a szikláról, azok ellen védekezni kell. A kezeinket is védhetjük kesztyűvel, mivel sokszor kell a sziklafalba, vagy magába a drótkötélbe kapaszkodnunk, ahogy mászunk felfelé a falon.
Via ferrata útvonalak itthon is találhatók, de látványos és különböző nehézségű változatok vannak Olaszországban (Dolomitok), Ausztriában (Alpok), Franciaországban.
A kezdők, akiknek se saját felszerelésük, se tapasztalatuk nincs, befizethetnek egy ilyen egynapos túrára valamelyik hazai túraszervező irodába. Ők széles választékban kínálnak kikapcsolódási lehetőséget, oktatásban részesítenek és a szükséges felszerelést is biztosítják, és természetesen megszerveznek mindent, eljuttatnak a célba, ahonnan, garantáltan élményekkel gazdagon térünk vissza.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan épülnek fel a magyar bajnokságok?

A magyar labdarúgás legfelső vonala az OTP Bank Liga, amelyben 16 csapat szerepel, az utolsó …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük