Kezdőlap » Étel » Mi a tökéletes húsleves titka

Mi a tökéletes húsleves titka

Levesnek legjobb a sovány sertéslapocka. A húst és a marha ritka csontot megmossuk, leveses fazékba tesszük, és hideg vízzel felöntjük. Ha felfőtt, takaréklángon főzzük fél óráig. Így értékes levest nyerünk, mert a lassú felmelegedés alatt a húsban levő tápértékek kioldódnak. A forró vízben feltett húsból készült leves gyöngébb, mert a főző vízben a fehérjék szürke kéregként a hús külső részén azonnal megolvadnak. Ez megakadályozza, hogy a húsban levő tápértékek kioldódjanak.

Félórai lassú főzés után a leveshez tisztított, hosszú, szeletelt, vegyes zöldséget adunk, valamint kis fej hagymát, esetleg zöldpaprikát, pár szem borsot és sót. Közben a leves tetején a vér festékanyagának fehérjetartalmából barna hab képződik, ezt nem kell eltávolítani, mert magas tápértékű és a további lassú főzés során úgyis eltűnik. A zöldséges sózott leves tetejéről leszedett zsírban, kis edényben, vagy ha a leves nem volna elég zsíros, kevés friss zsírban reszelt sárgarépát pirítsunk és a leveshez adjuk. Ez igen szép színt és jó ízt ad. Mint már említettük, színét onnan nyeri, hogy a sárgarépában levő karotin csak a zsírban oldódik. A sertéshúsból készült leves főzési ideje félóra.

A marhahúsleves ugyanígy készül, főzési ideje azonban kétszer annyi, tehát 1 óra, zöldséggel további 2 óra. A húsleveseket mindig takaréklángon készítsük. A kész leves színét a levestálba szűrjük, a többi részét lábosba, és ebbe főzzük az előre elkészített galuskákat, utána a többi leveshez töltjük. Hozzávalók személyenként,, 8-10 dkg hús, 3-4 dkg ritka csont, 6-8 dkg zöldség, kevés zöldpaprika, hagyma, fűszerek 3 dlvíz.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen uzsonna süteményt készíthetünk?

Uzsonna süteményeknek nevezzük azokat a süteményeket, amit reggelire, napközben illetve uzsonnára fogyasztunk. Így szól a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük