Kezdőlap » Egészséges életmód » Mi teszi egészségessé a zöldségeket, gyümölcsöket?

Mi teszi egészségessé a zöldségeket, gyümölcsöket?

Számos tanulmány során sikerült egyértelműen bizonyítani, hogy egyes zöldség-, és gyümölcsfajták segítenek a szív-, és érrendszeri megbetegedések megelőzésében: elsősorban a zöld színanyaggal rendelkező zöldségeknek tulajdonítható ez a pozitív hatás. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy minél változatosabb színekben állítjuk össze a napi zöldség-, és gyümölcsadagunkat, annál inkább jót teszünk vele egészségünknek. Ez a bennük található fitokemikáliáknak (növényi alkotórészeknek) köszönhető, melyek az anyagcsere működésében, és számos funciójában részt vesznek.
A szakértők azt ajánlják, naponta legalább öt adag zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk: a legjobb, ha ez 2 adag gyümölcsöt, és 3 adag zöldséget jelent, párolva vagy nyersen. Sokan a gyümölcsöket és zöldségeket különféle vitamintablettákkal próbálják pótolni, azonban ezek pozitív hatása a szervezetre jóval alacsonyabb mértékű.
Az úgynevezett fitoösztrogének a növényi hormonok közé tartoznak, és elsősorban a szójababban és a hüvelyesekben találhatóak meg. A fitoösztrogének csökkentik a szív-, és érrendszeri megbetegedések, és a rákbetegség kialakulásának esélyét.
Természetes vöröses színezőanyag a karotinoid, mely szintén rákmegelőző hatásáról ismert: megtalálható a paradicsomban, tökben, paprikában, sárgarépában és dinnyében.
A színezőanyagok közé tartoznak még a polifenolok, melyek elsősorban a vörös, lilás és kékes színű gyümölcsökben, zöldségekben találhatóak meg, például a bogyós gyümölcsökben. Védenek a szív-, és érrendszeri betegségektől.
A szulfidok pozitívan hatnak a vérzsírszintre és a vérnyomásra, védenek a trombózistól, elsősorban a hagymafélékben találhatóak meg. A szaponin, ami elsősorban a hüvelyesekben, zabban, spárgában és szójában található, természetes koleszterinszint-csökkentő hatással bír.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az ásványi anyagok szerepe a táplálkozásban

Az egészségünk megőrzésében fontos szerepe van a kiegyensúlyozott, vegyes étrendnek. A szervezet számára a fenntartáshoz …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük