Kezdőlap » Látnivalók » Mi St. Louis jelképe?

Mi St. Louis jelképe?

A Gateway Arch a Jefferson Nemzeti Emlékpark része, a Mississippi folyó partján, St. Louis városában, a Lewis és Clark-útvonal elejénél áll. A csillogó acélívet az 1803. évi, Thomas Jefferson nevéhez fűződő Louisiana Purchase emlékére állították, amikor az USA megvásárolta a területet Napóleontól. Ezt követőn megnyitották a nyugati földeket a telepesek előtt. Az építmény ezen kívül a Mississippi folyótól nyugatra eső terület első polgári kormányának megalakulása, valamint Dred Scott rabszolga emlékét is őrzi, aki sikertelenül indított pert önmaga felszabadítottért, és ennek nyomás kezdődött el a nyilvános vita a rabszolgaság intézményéről.

Az ívet Eero Saarinen finn építész tervezte, aki szobrászatot tanult és szobrászként praktizált is, mielőtt építész lett. Az 1961-1966 között épült Gateway Arch ennek köszönhetően erősen szobrászati jellegű alkotás: formáját az ún. láncgörbe ihlette. Ez az Egyesült Államok legmagasabb emlékműve: 192 méter magas, talpai is ugyanekkora távolságra vannak egymástól. Különlegesen szép és kiegyensúlyozott formájú, kívülről rozsdamentes acéllal burkolták, a tetején kialakított kilátóhoz egy speciális mechanikus szerkezet szállítja az utasokat.

Az ív alatt látogatóközpontot, múzeumot, színházakat, üzleteket alakítottak ki. a kilátóhely keskeny, lentről láthatatlan ablakairól pazar kilátás nyílik kelet felé a Mississippi folyóra, nyugatra pedig St. Louis városára. Saarinen alkotása, a Vadnyugatra vezető szimbolikus kapu mindmáig az Egyesült Államok egyik legfrekventáltabb turisztikai látványosságai közé tartozik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Jeruzsálem központja

A Moria dombján egy szikla található. Ez a szikla valószínűleg az, amely ma a sziklatemplom …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük