Kezdőlap » Betegségek » Mi okozhat ekcémát

Mi okozhat ekcémát

Érdes, vörös foltokban jelentkező kiütés. Allergia okozza ezt is, mint a szénanáthát vagy az asztmát. A szénanáthánál az orr allergiás egy bizonyos virágporra. Az ekcémánál a bőr lehet allergiás az étrendben előforduló valamely ételre. Ha ennek az ételnek alkotórészei a vérbe kerülnek és elérik a bőrt, a bőr hatásukra gyulladásba jön.

Más esetben közvetlenül a bőrfelszín allergiás bizonyos anyagokra. Pl. gyapjúra, selyemre, nyúlszőrre stb. amelyek közvetlen érintkezésbe kerülnek vele. Főleg olyan kosgyermekek hajlamosak ekcémára, akiknek a rokonai között vannak asztmában, szénanáthában, csalánkiütésben vagy szintén ekcémában szenvedő egyének.
Még ha az ekcéma elsődleges oka valóban valamilyen étel lenne, akkor is még két fontos tényező játszik szerepet azt előidézésében. Az első a bőr közvetlen ingerlése kívülről. Van például olyan csecsemő, aki csak akkor lesz ekcémás, ha a bőr hideg éri, másoknak a meleg, az izzadság árt, ismét másoknál a vizeletes pelenka által érintet területen jelentkezik az ekcéma.

Ha például egy baba testének azon a részén van ekcéma, ahol a bőre gyapjúval érintkezik, akkor lehet, hogy a bőre érzékeny a gyapjúra, de az is lehet, hogy tulajdonképpen valamilyen ételre allergiás, a gyapjú pedig csupán az ekcémát kiváltó közvetlen bőringer. A másik tényező, amely szerepet játszhat az ekcéma kifejlődésében, a kisbaba kövérsége. Az ekcéma leggyakoribb a kövér gyerekek közt, a közepes súlyúaknál már ritkább, a sovány kisgyermekeknél pedig alig fordul elő. Az ekcémát természetesen orvosnak kell megállapítani és kezelni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Rossz hír: a rossz alvás zsugorítja az agyat

Azok az átforgolódott éjszakák nem csak a másnapi szellemi képességeinket befolyásolják, ennél jóval nagyobb bajt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük