Kezdőlap » Látnivalók » Mi Nagy-Britannia legromantikusabb helye? – Tintern-Apátság

Mi Nagy-Britannia legromantikusabb helye? – Tintern-Apátság

Dél-Wales és Anglia határán, közel 200 évvel ezelőtt a kis fényűző kirándulócsónakok rendszeresen kisiklottak a Wye folyó réteken és redőkön át kanyargó vizén. Volt úgy, hogy hatevezős irányította az utasokkal és élelemmel megrakott vízi járműveket. A Wye –túra kiinduló helye Ross vagy Monmouth volt, és a folyó torkolatánál Chepstow-nál ért véget. Az egész út egyik legmaradandóbb élményét a túra végétől 8 kilométernyire látható Tintern-Apátság jelentette. Impozáns falainak romjai zöld legelők ás fákkal borított, meredek völgyhátak között tűntek fel.

Európában a XVIII. század vége és XIX. század eleje a romantika ideje. A megelőző racionális kor klasszikus építészetével és mértani elrendezésű díszkertjeivel ellentétben a romantikusok kedvelték a vad, érintetlen tájat, a tornyos várkastélyokat, az omladozó romokat. Mindent felkutattak ami „természetesnek” tűnt és mozdulatlan volt. A francia forradalom megnehezítette a kontinensre történő utazásokat, ezért nagyon sokan az írók, költők és festők közül Wye túrán vettek részt. A szabad szellemű britek „par excellence” elvarázsolt helyet jelentettek a Tintern-Apátság festői, repkény-, moha- és zuzmóborítású, halvány homokkő falai.

A partra lépő turisták megszentelt kövek, törött pillérek, és gótikus csúcsívek között barangolhattak, kényelmesen elfogyaszthatták ebédjüket a templombelső padozatát borító puha gyepen. Közben gyönyörködhettek a kék ég és az érett színű kő összhangjában, a gazdagon zöldellő erdei fenyők, bükkfák, szétterülő tölgyek és szilfák általi keretezett képben.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Útban Jeruzsálem felé

Utunk során elhaladunk Gezer romjai mellett. A város Vespasianus hadjáratai alatt teljesen elpusztult. Az ásatások …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük