Kezdőlap » Látnivalók » Mi Nagy-Britannia különleges imádkozó helye? – Olasz-Kápolna

Mi Nagy-Britannia különleges imádkozó helye? – Olasz-Kápolna

Az Orkney-szigetcsoport legnagyobb tagjához gyalogúttal kapcsolódó, kicsi, széljárta Lambholm egyik sarka mindörökre Itáliához tartozik.
Az egyszerű betonhomlokzattal, kétoszlopos kapubejárattal és dongaboltozatos hajóval kialakított, különös, kicsi Olaszkápolna a viszontagságosan diadalmaskodó emberek teremtőerejét és találékonyságát példázza. A kápolnát ugyanis a II. világháború hadifoglyai építették, több ezer mérföldre hazájuktól. A kietlen, hideg tájon meleg és szép helyre vágytak, ahol kedvük szerint imádkozhatnak Istenhez.
Munkájuk páratlan eredménye ma is látható. A kápolnát a Béke királynőjének, a Madonnának ajánlották, akinek vezérlő fénye segítette az építést, és arcmása az oltár mögötti falom ragyog. A nemzetek között feszülő rettenetes viszály idején készült. Orkney-szigeten a szeretet jelképe, a remény és a kibékülés szimbóluma lett.
Az Olasz foglyokat azért küldték Orkneyra, 1942-ben, hogy segítsék felépíteni a „Churchill-sorompókat”: ezek a betonmólók a Scapánál lehorgonyzott brit hadihajók védelmére a német tengeralattjárók ellen készültek. Lambholm-sziget 60-as táborában állandóan zúgott a szél, vert az eső és gyűlt a sár, s ezek különösen sújtották az észak-afrikai hőségben foglyul esett olasz katonákat. Ám ők nagy erővel, és fantáziával fogtak hozzá a szomorú tábor átalakításához. Betonból sövényeket készítettek, virágokat ültettek, és színházat építettek fel, amelyhez még díszleteket is festettek. A kápolna lelki élet, az imádkozás számára épült; a kezdeményezés a megértő táborparancsnoktól, T. P. Buckland őrnagytól származott, az odaadó közreműködők között volt P. Giacobazzi atya tábori lelkész és Domeniko Chiocchetti művész fogoly.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A Versailles-i palota

A Versailles-i palota a XVII. század folyamán a francia királyság központja, egyben fővárosa lett. Magát …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük