Kezdőlap » Ház karbantartás » Mi mindenre lehet használni a szódabikarbónát?

Mi mindenre lehet használni a szódabikarbónát?

A szódabikarbóna, vagyis a nátrium-hidrogénkarbonát rendkívül népszerű anyag, mivel a modernkori, környezetbarát háztartások már rég túlléptek a kenyérkelesztő és gyomornyugtató tulajdonságain. A leggyakrabban most már tisztításra, takarításra, mosásra használják.
Egyik fontos tulajdonsága, hogy fehérítő hatása van, ezért gyakran adják a fehér ruhák mosásához, mosogatóvízhez és felmosó vizekhez. Ha kézzel szeretnénk megpucolni valamit, akkor dörzsöljük meg alaposan egy kis marék szódabikarbónával, és adjunk hozzá annyi vizet, amennyit felvesz, hogy pasztás állagot érjen el. Ha nagyon koszos dolgokat kell pucolni, például régi tornacipőt vagy koszos csempét, akkor erős szálú kefét is használjunk. A fehérítő tulajdonságát ez esetben csak fokozza az, hogy a részecskéi alaposabban dörzsölik fel a szennyeződéseket, mint például a folyékony tisztítószerek vagy a szappan.
Másik fontos tulajdonsága, hogy megköti a szagokat, ezért érdemes ezt használni például a hűtőszekrény és fagyasztóláda, sőt akármelyik konyhabútor belsejének kisikálásához.
Erősen zsíroldó hatású, ezért érzékeny bőrűeknek ajánlott a kesztyű viselése használata közben, utána pedig mindenképpen érdemes alaposan bekrémezni a kezünket. Több receptben is ajánlják sampon összetevőjeként, azonban mivel tényleg nagyon erős zsíroldó, csak nagyon keveset használjunk hozzá. A túladagolása minden zsírt leold a hajról és a fejbőrről, így a haj elveszti a természetes fényét, és akár két hétbe is telhet, amíg nagyjából helyreáll a rend a fejünkön.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan újítsuk fel a fürdőkádat?

A régi típusú, zománcozott fém fürdőkádat nagyon tartósak, de így is megtörténhet, hogy valamilyen okból …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük