Kezdőlap » Szoftver » Mi a különbség az Europa Universalis 3 és 4 közt?

Mi a különbség az Europa Universalis 3 és 4 közt?

A legtöbb játékkal ellentétben az Europa Universalis sorozat nem halad előre az időben, hanem technikailag változik. Így a harmadik és negyedik részt közt komoly eltérések vannak, de a feladat ugyanaz.

A legnagyobb változtatás az erőforrások rendszerében történt. A pénz már kisebb szerepet kapott és a diplomáciai, katonai és adminisztratív akciókért, fejlesztésekért pontokkal fizetünk. Egy jó uralkodó és tanácsadó csapat az ország élén, hónapokkal vagy akár évekkel megelőzheti a környező államokat a versenyben.

A kereskedelem sokkal kifinomultabb és lehetővé teszi az igazi birodalmi politikát. Már nem tömegével szórjuk kereskedőinket, hogy valamit hozzanak haza. Munkájukat flották segíthetik és ennek köszönhetően a tengeri nagyhatalmak lesznek a kereskedelem urai. Útvonalak vannak, melyeken keresztül pénz áramlik és ezekért az útvonalakért már háborúk is zajlanak.
A világ sokkal darabosabbá vált. Már Frankfurt, Kelet Frízia, Perm, Krími és sok más állam is megjelent a térképen. A tatár terület lett a legmegosztottabb. Már nem csak egy nagy álamból áll, mely az orosz egyesítést fenyegeti.

A háborús indokok rendszere is komoly változásokon ment át. Vallási okok miatt nem lehet csak úgy hadba vonulni, de cserébe szomszédjaink ellen gyakran kapunk támadási lehetőséget, egy eseménynek köszönhetően. A kereskedelmi konkurensek ellen is harcba vonulhatunk, továbbá sok harci küldetést kaphatunk.

Az egyik legeredményesebb változtatás pedig a küldetések rendszerével történt. Már nem csak úgy elénk vág a játék egy feladatot, amiért büntetés jár, ha elbukjuk. Mindig van 2-3 feladat, ami közül szabadon választhatunk.

A politikai és technológiai lehetőségek skálája is újult. Alkothatunk koalíciókat, azaz ideiglenes szövetségeket egy ország ellen. Választhatunk riválisokat manuálisan, szóval nem a rendszer adja meg ezeket.

Összefoglalva a játék továbbra is egyedi maradt és még mindig megírhatjuk saját történelemkönyvünket. Viszont már szebb grafikával és egy fokkal összetettebb játékmenettel. A tanulás viszont kifizetődő.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan használhatjuk a Cool Edit Pro nevű szoftvert

A Cool Edit Pro két részből áll, egy hangszerkesztőből (Edit Waveform View) és egy keverőből …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük