Kezdőlap » Betegségek » Mi a farkasvakság?

Mi a farkasvakság?

A látásunk az egyik legfontosabb érzékszervünk. Ha az nem tökéletesen működik, félembernek, kiszolgáltatottnak érezhetjük magunkat.
Az egyik ilyen szembetegség, ami az éles látás képességét rontja, csökkenti a hemeralopia, vagyis a farkas vakság. Másképp éjszakai vakságnak is nevezik. Hogy miért ez a betegség neve, azt megmagyarázza a legfőbb tünet: akik ettől a kórtól szenvednek, szürkületben és félhomályban látványosan rosszabbul látnak, mint az egészséges emberek. A dolog hátterében a retina rendellenessége áll, ami miatt a szem képtelen teljesen alkalmazkodni a megváltozó fényviszonyokhoz, a fényesség után kialakuló sötétséghez. Ez a rendellenesség az úgynevezett pálcikák (amik a szem ideghártyáján elhelyezkedő idegsejtek) pusztulása okán következik be. Na de mi okozza a pálcikák pusztulását? Mint sok más betegséget, ezt is vitaminhiány, mégpedig az A-vitamin hiánya. Pedig ez a vitamin elengedhetetlen a szem számára és a normális látáshoz.

A vitaminhiány a rossz látás mellett okozhat étvágytalanságot, a bőr és a fogak elváltozását, nyálkahártya betegségeket. Az is az egyik tünete és velejárója, ha könnyebben kap el az ember fertőzéseket, főleg légúti fertőzéseket. Hiánybetegség lévén elsősorban az alultáplált emberek és gyerekek esetében jelentkezik ez a betegség.
Ebből kifolyólag a fejlődő országokra jellemző betegség ez, de nem jelenti azt, hogy a fejlett országokban ismeretlen lenne, csak ott más betegségekhez és felszívódási problémákhoz kötődően. A gyereknél 2-5 éves korban jelentkezik a leggyakrabban. Viszont terhes nők is ki vannak téve a kialakulás veszélyének.
Megelőzésére és kezelésére fogyasszunk sok A-vitaminban gazdag ételt, így például májat. De érdemes tabletta formájában is magunkhoz venni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen kórokozók vannak?

A kórokozóknak három nagy csoportja van a baktériumok, a vírusok és a gombák. A baktériumok …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük