Kezdőlap » Betegségek » Mi azaz atópiás dermatitisz?

Mi azaz atópiás dermatitisz?

Az atópiás dermatitisz egy krónikus bőrbetegség, melynek jellemző tünete a száraz, kínzóan viszkető bőr. A köznapi nyelvben gyakran csak ekcémaként emlegetik.

A betegség kialakulásában több tényezőt is feltételeznek, de jelenleg még nem teljesen tisztázott. Gyakran ételek kiváltó szerepéről hallani, de ugyanígy örökölhető is – minél több családtagnál fordult elő ekcéma, szénanátha vagy asztma, az atópiás dermatitiszre való hajlam úgy nő.

A tünetek közé tartozik a kínzó viszketésen túl a bőrvörösség, fájdalmas hámhiány és repedések kialakulása. Testünkön jelentkezhetnek apró hólyagok, amelyek víztiszta nedvet tartalmaznak. A bőrtünetek bárhol megjelenhetnek, de a leggyakoribb előfordulási területek a fejbőr, az arc, a könyök- és térdhajlatok, s persze az apróságoknál a pelenka alatti puha bababőr. Egy-egy „kiütés” lehet az egészen aprótól több tenyérnyi nagyságú is.

Néhány megjelenési forma:
• koszmó (hajas fejbőr intenzív hámlása csecsemőkorban)
• hajlati ekcéma
• lichenifikált ekcéma (a krónikus gyulladás miatt a bőr száraz, vastag, durva felszínű)
• prurigo (hevesen viszkető, piszkosszürke göbcsék, melyek főként felnőtteknél jelentkeznek)
• nedvező hólyagocskák test szerte.

Az atópiás ekcéma bármely életkorban megjelenhet, azonban többnyire 5 éves kor alatt alakul ki a betegség. Csecsemőkori formájában a tünetek már az első hónapokban is jelentkezhetnek, de szerencsére a gyerekek 60-70 %-a kinövi a betegséget felnőttkorra. Kezelésében leginkább a tünetmentességre törekednek, a tünetek súlyosságától függően gyulladáscsökkentő, viszketéscsillapító kenőcsöket, fénykezelést, illetve gyógyszeres kezelést szoktak alkalmazni. Nagyon fontos a bőr megfelelő hidratálása, hogy minél hatékonyabban csökkentsük a szárazságot. Erre leginkább az illatanyag-mentes, nem allergén testápoló alkalmas. Ügyeljünk rá, hogy a készítmény ne legyen túl magas víztartalmú, mert azzal csak tovább szárítanánk bőrünket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szemölcs

Sokan halhattunk vagy akár megtapasztalhattuk a testünk bármilyen részén a szemölcs jelenlétét . Ez a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük