Kezdőlap » Kert » Mi az a vízkultúra?

Mi az a vízkultúra?

A vízkultúrát idegen szóval hidrokultúrának nevezik. Nem azonos sem az akvakultúrával sem az akvapóniával, mivel ezekben haltenyésztés is a rendszer része. A hidrokultúra kizárólag növénytermesztési területet érint. Lényege, hogy a növényeket szerves anyagok, tehát termőföld nélkül tartják. Az ültetőközeg agyaggranulátum, azaz apró égetett agyag gömböcskék, melyek magukba szívják és megkötik a vizet és az abban oldott tápanyagokat.
Az elképzelés lényege, hogy a növény számára a föld két célból szükséges: először is kapaszkodási lehetőséget nyújt, amit a hidrokultúrában az agyaggranulátum biztosít – a lényeg, hogy a növény képes legyen egyenesen állni, azaz a benne genetikailag kódolt, megfelelő irányokba növekedni. Másrészt a talaj tartalmazza azokat a vízben oldott ásványi anyagokat, meg persze magát a vizet, amely a növény táplálásához szükséges. A hidrokultúrában ezeket a tápanyagokat mesterségesen kell adagolni.
A hidrokultúra előnye, hogy az agyaggömböcskék nagyon sok vizet képesek tárolni anélkül, hogy megfojtanák, elrohasztanák a növényt, így akár egy nagyobb öntözés után el is utazhatunk egy-két hétre, nem szükséges automata vagy csepegtetős öntözésről, esetleg készséges szomszédról gondoskodni.

Emellett nem tudnak megtelepedni azok a betegségek és kórokozók, élősködők, amelyeknek szüksége lenne a virágföldre is, például nem lesznek tőzeglegyeink, sem pedig gyommagvak.
Száraz lakásban a hidrokultúra nagyon jól párásítja a levegőt, hiszen viszonylag nagy felületen párologtatnak vizet a kis agyaggömbök. Ez egyébként nagyon kellemes mikroklímát hoz létre a növények számára is, így elmaradhat például a levelek rendszeres spray-vel való spriccelése, nagyobb növényeknél pedig a zuhanyoztatás.
Hátránya, hogy némileg drágább a növények vízkultúrában nevelése, különösen, ha sok növényt tartunk, mivel az ültetőközegként használt agyaggranulátum nem olyan olcsó, mint a sima virágföld, és a tápanyagpótlás is nagyobb beruházást igényel.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kötözés és hajtásnevelés

A szőlő hajtásait megfelelő támasz mellett kötözéssel vagy huzalok közé igazítva neveljük. A támasz nélküli …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük