Kezdőlap » Betegségek » Mi az a Down-szindróma?

Mi az a Down-szindróma?

Bizonyára mindannyian találkoztunk már olyan gyerekkel, aki Down-szindrómában szenvedett. Már ez a “valamiben szenvedni” kifejezés sem helytálló a Downnal rendelkező gyerekekre, hiszen ők nem szenvednek ettől nem jár fájdalommal vagy szenvedéssel. A Down-szindróma egy veleszületett kromoszóma-rendellenesség, méghozzá a 21. kromoszóma mutációja, amelyet mostanra a terhesség során viszonylag jó arányban lehet kiszűrni különböző genetikai vizsgálatokkal.

A Down-szindróma a nevét egy brit orvosról kapta, aki először papírra vetette a tünetegyüttest. A Down-kór általában enyhe vagy középsúlyos értelmi fogyatékossággal jár, de szerencsétlen esetekben testi fogyatékossággal is párosulhat. Ha az embernek Down-szindrómával születik a gyereke, azt gyorsan észre lehet venni, hiszen ezek a gyerekek sokszor jobban hasonlítanak egymásra, mint saját szüleikre. Jellemző a rendellenességre a ferde szem, a kissé lapos arc és szintén lapos orrnyereg, a pici orr, az alacsony növés, a rövid végtagok és a tenyéren egyetlen áthaladó keresztvonal. Gyakran járnak ezek a tünetek együtt veleszületett szívbetegséggel, emésztőrendszeri rendellenességgel, látás-vagy hallásproblémákkal, esetleg vérképzési problémákkal. Fontos, hogy ha ezzel a rendellenességgel születik gyerekünk, akkor minél korábban kezdjük meg a gyerek szakember által végzett fejlesztését, hiszen így szinte mindent el tudnak sajátítani, amit egészséges társaik.

A Down-szindrómás gyerekeket a szeretet nagyköveteinek is szokták hívni, hiszen ezek az emberek tele vannak szeretettel, mindig készek egy mosolyra vagy ölelésre, és teljesen hiányzik belőlük az emberi gonoszság. Minden évben március 21-én tartják a Down-világnapot, ahol különböző rendezvényekkel is várják a kilátogatókat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük