Kezdőlap » Betegségek » Mi az a pánikroham?

Mi az a pánikroham?

A statisztikák szerint hazánkban minden 3. ember átélt már pánikrohamot. Új keletű „betegségről” van szó, aminek hátterében a fokozódó stressz áll. Egyre nehezebb megbirkózni a ránk nehezedő mindennapos problémákkal, elvárásokkal. Fáradtak vagyunk mind testileg, mind szellemileg. A gyakori szorongás is hozzájárul a pánikrohamok kialakulásának fokozódásához. Ha tudjuk, hogy pánikbetegek vagyunk, vagy előfordul, hogy pánikroham tör ránk, relaxációs technikákkal csökkenthetők a tünetek, segítségével megelőzhetjük a rohamokat is.
De miről ismerhetjük fel a pánikrohamot, mik a tünetei?
Az egyik legfontosabb ismérve a szapora szívverés. Hirtelen törhet ránk, a semmiből jelenik meg, láthatóan ok nélkül. A hevesebb szívdobogás teljesen ártalmatlan, egy adrenalin löket okozza, ezt tartsuk észben, ha jelentkezik. Amikor a szívünk gyorsabban dolgozik, több oxigénre van szükségünk, ezért légszomj, szaporább légzés lép fel. Ha a kapkodó levegővételt meg akarjuk szüntetni, akkor vegyünk több nagyobb levegőt, lassan fújjuk ki, szabályozzuk, csökkentsük tudatosan a légvételek számát. De ilyenkor javasolt a zacskóba légzés is, ami hatásos megoldás. A roham sokszor okoz mellkasi fájdalmat, fulladásérzés. Sajnos a fulladásérzés, vagyis az a gyötrő kín, hogy megpróbáld megtölteni a tüdőd elegendő levegővel, de mégis olyan, mintha kilátástalan lenne a próbálkozás, épp a heves szívdobogás és a szapora légzés következménye.
Egyéb tünetekként jelentkezhet még nyelési nehézség, szájszáradtság, izzadás, sápadtság, fényérzékenység, hányinger.
Milyen pszichés tünete van? Pánikroham alatt az illetőnek halálfélelme van, és menekülni próbál onnan, ahol épp van. Az elme ilyenkor játékot űz, félelmet, szorongást kelt, rossz gondolatokat szül, az őrületbe kerget.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük