Kezdőlap » Sport » Mi az a nordic walking?

Mi az a nordic walking?

Azok az emberek, akik nem szeretnek sportolni, mindig azt gondolják, hogy egy edzés csakis megerőltető lehet, és vért kell izzadni azért, hogy látványos hatást érjünk el. Pedig létezik olyan sport is, ahol nem kell kilométereket futni, vagy nehéz súlyokat emelgetni, hanem nyugodtan, nevetve végezzük és észere sem vesszük, hogy edzünk mégis hatékony. Ilyen a nordic walking, amely a síjárás modern változata. Finnországból indult, már az 1950-es években ismert volt a sí- és alpin sportokat űzők körében, mint a leghatékonyabb nyári erőnléti mozgásforma.

1997-től ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés, mert ekkor jelent meg a speciálisan kifejlesztett bot, amely csillapítja a vibrációt. Ezért hatékonyabb a gyaloglásnál és a futásnál is. A bot alján található különleges kiképzésű rész szinte beletapad a talajba, és csak akkor mozdul el, ha bizonyos szöget zár be vele.

Ezzel rákényszeríti a használót, hogy kellően hosszú lépésekkel haladjon, így megdolgoztatja a láb- és farizmokat, illetve a felsőtest izmait is. Természetesen mindemellett ízületkímélő is.
Nem mindegy, hogy milyen terepen szeretnénk használni a botot, ugyanis az alsó rész készülhet gumiból, ha aszfalton szeretnénk edzeni, lehet fém, ha inkább a természetben használjuk, de hótányér is kerülhet rá, így néhány centis hóban is lehet vele edzeni. Fontos, hogy a bot az ember méreteinek megfelelő legyen. Ezt könnyen ki lehet számolni, úgy hogy a testmagasságunkat megszorozzuk 0,68-cal és az eredményt felkerekítjük 5-tel osztható számmá.
A nordic walking bot nem túrabot, így nem használható meredek helyen, hegymászásnál. Az edzéshez fontos még egy megfelelő cipő, ami csillapítja a rezgéseket és tartja a bokát.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan épülnek fel a magyar bajnokságok?

A magyar labdarúgás legfelső vonala az OTP Bank Liga, amelyben 16 csapat szerepel, az utolsó …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük