Kezdőlap » Kert » Mi az a moha graffiti és hogyan készül?

Mi az a moha graffiti és hogyan készül?

Külföldi oldalakon már jó ideje terjed a moha graffiti készítésének művészete. Az eljárás lényege, hogy a frissen szedett moha párnácskákban lévő spórák és gyökerek segítségével még az egészen apró darabokra szabdalt növénytelepek is újra növekedésbe tudnak kezdeni, ha valahol talajt fognak. A moha graffitit készítő művészek ezt a tulajdonságot használják ki, mikor mohafestékkel festenek mintákat a falra vagy talajra, sőt már olyat is láttam, hogy egy komplett, régi típusú csillárt kezeltek le mohafestékkel, amely ezután kizöldült és furcsán dzsungeles benyomást keltett.
A festék készítésének menete: szedjünk egy nagy adag mohatelepet, lehetőleg ugyanolyan fajta mohából, hogy a felület textúrája egyenletes legyen. Ízlés kérdése, de talán csillagmohából lehet kihozni a legszebb eredményt. Ezután tegyük a darabkákat robotgépbe (nem baj, ha egy kevés föld marad a gyökereiken), és víz hozzáadásával turmixoljuk pasztás állagúra. A „festék” mindössze ennyiből áll.
Ezután már bármilyen felületen felhasználhatjuk a festéket. Rajzolhatunk szabad kézzel is, de ha konkrét terveink vannak, akkor ceruzával rajzoljuk fel előre a mintát a falra. Ha egy kicsit távolabb lépünk, és úgy tűnik, a rajz nem sikerült jól, még mindig lehet javítani rajta. Ha megvan a végleges változat, fessük ki ecsettel a formákat. Néhány hét alatt már kizöldül a festett falrész, idővel pedig alaposan megdúsul a moha. A növények a fal apró repedéseiben kapaszkodnak meg. Ha a moha kezd túlburjánzani a kijelölt formán, akkor spaklival óvatosan vágjuk vissza a vonalig.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan kell kialakítani a helyes sövényformát?

Egy fásszárúakból álló sövény kialakítása nem éppen rövid figyelmet követelő feladat. A növény növekedési üteme …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük