Kezdőlap » Hobbi » Mi az a jelnyelv?

Mi az a jelnyelv?

A jelnyelv olyan vizuális kódnyelv, amelyet általában a hallássérültek és a siketek használnak. Verbális kommunikációs eszköz, pontosan úgy, mint a beszélt nyelv, így a “mutogatás” nemhogy nem helytálló, de sértő is a jelnyelvet beszélő emberek számára. A jelnyelv pontosan ugyanolyan komplex, önálló sajátosságokkal rendelkező nyelv, mint bármelyik másik nyelv a világon, így van létjogosultsága. Körülbelül 1960 óta kezelik önálló nyelvként, egy 2009-es törvény alapján pedig a magyar jelnyelv hivatalos nyelv is lett Magyarországon.

Sokan gondolják úgy, hogy a jelnyelv egy nemzetközi nyelv, amelyet a világ minden jelnyelvet beszélő embere megért, azonban ez nem így van. A jelnyelv országonként eltérő, tehát egy angol jelnyelvet beszélő nem fogja megérteni a magyar jelnyelvet beszélőt, habár ugyanúgy akadnak hasonlóságok, mint két bármelyik másik nyelv között. A többi nyelvtől eltérően azonban a jelnyelvnek nincsen írásos formája. Lehet rajzokkal ábrázolni a kéztartást, ami az egyes szavakhoz, kifejezésekhez szükséges, azonban főként a vizualitásra épül.

A jelnyelvet beszélő siketek önálló nyelvi kisebbséget alkotnak, ugyanúgy, ahogy a hazánkban élő német vagy szerb nyelvi kisebbségek. A siketek, habár igazán a jelnyelv világában mozognak otthonosan, a hiedelemmel ellentétben alkalmasak a verbális kommunikációra, hiszen képesek a hangképzésre, míg a többségük kiválóan olvas szájról, ha a másik fél is törekedik arra, hogy megértsék. A siket gyerekek számára vannak speciális iskolák, azonban integráltan is lehet oktatni őket, ami viszont mind a diáktól, mind a pedagógustól rengeteg türelmet és figyelmet igényel. Egyre inkább előtérbe kerül a jelnyelvi tolmácsok képzése, a jelnyelvi akadálymentesítés a bankokban és a bürokráciában, illetve az élet számos más területén. A siketek az Európai Parlamentbe is delegálnak jelnyelven kommunikáló képviselőt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mire használjuk a maradék csempetörmeléket?

Egy házfelújításnál, pláne házépítésnél nagyon sok csempetörmelék keletkezik, illetve egész maradék csempék is felgyűlhetnek a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük