Kezdőlap » Növények » Mi az a csicsóka?

Mi az a csicsóka?

A csicsóka egy többfunkciósan használható kerti növény. Az őszirózsafélék közé tartozik, ősszel nyílnak kisebb tenyérnyi, egy sziromsoros, sárga virágai, melyek nagyon hasonlítanak a napraforgóra. Amíg virágzásba nem kezd, magasra nyúlt, zöld tömegével díszít, nagyszerűen alkalmazható például ideiglenes sövénynövényként, eltakarja a kertet a szomszédok elől abban az időszakban, amikor amúgy is sok időt töltünk kinn, tehát nyáron. Privát szférát kedvelőknek nagyon hatásos lehet. Végül pedig, de nem utolsó sorban, föld alatti gyökérgumói ehetőek, krumpli ízűek, csak jóval egészségesebbek, mivel sokkal kevesebb keményítőt tartalmaz, viszont magas a rosttartalma, amellett sok hasznos ásványi anyag és vitamin, továbbá inulin is van benne.
Termesztéséhez elegendő, ha tavasszal elásunk a kijelölt helyszínen a föld alá kb. 10-15 cm-enként egy-egy kisebb gumót. Ez hasonló módon nő és terjed, mint például a gyömbér: újabb és újabb gumókat növeszt vízszintes irányban, amelyek hajtásaiból újabb föld feletti szárak nőnek. Elég igénytelen növény, elvan különösebb gondoskodás nélkül is, de ha időnként meglocsoljuk, akkor nagyobb gumókat fejleszt.
Az első fagy után elfeketednek és eldőlnek a szárak, elég ronda látvány, ezért a legjobb, ha nem sokkal a föld felett metszőollóval levágjuk. A gumókat nem kell előre felszedni, mint a krumplit, mert a fagy azoknak már nem árt. Ha használnánk belőle, akkor csak ássunk ki egy adagot. A kisebb gyökérdarabokat vagy túl pici gumókat dobáljuk vissza, vagy tegyük félre egy másik terület beültetéséhez. Nem kell aggódni, hogy a gumók felszedésével eltüntetnénk a növényt: olyan, mint a torma, ha egyetlen kis gyökérdarab is a földbe kerül vagy ott marad, akkor már biztosítva van a következő évi termésünk is. Valójában sokan tartják haszontalan, és túl agresszívan terjedő növénynek, ezért irtani is próbálják.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A menta és citromfű

A citromfű a népgyógyászat hasznos eleme. Már régen rájöttek a hatásaira ami sok tünetet enyhít …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük