Kezdőlap » Betegségek » Mi az a bruxizmus?

Mi az a bruxizmus?

A bruxizmus a fogak erőteljes, éjszakai összepréselése, öntudatlan, erős harapás, hétköznapi szóval fogcsikorgatás. A magyar szó nagyon is jól írja le a jelenséget, ugyanis valóban lehet olyan erős a harapás, hogy ahogy a fogak elmozdulnak egymáson, erőteljes, csikorgó, nyekergő hangot adnak ki. Ez több szempontból is elég káros jelenség.
Először is, nem hagyja aludni a párunkat, vagy a velünk egy szobában alvó többi embert, sőt előfordulhat, hogy maga a fogcsikorgató is erre ébred éjjel, különösen, ha már valaki figyelmeztette a jelenségre, és eleve koncentrál, figyel, nehogy csikorgasson, így mindenki kialvatlan, morgós lesz.
Ennél komolyabb következmények is vannak azonban, például hogy sokkal erősebben kopnak a fogak, ugyanis a harapás ebben az esetben úgy valósul meg, hogy nincs étel a szájban, amire a nyomási energia irányulna. A fogak ráadásul el is mozdulnak egymáson, erőteljesen őrölve, karcolva a külső rétegeket.
Erős és gyakori harapási tevékenységnél nem ritka a fejfájás, hátfájás, az állkapocs és a nyak fájdalma, ami mind a megfeszített izmok miatt alakul ki. Az izmok éjjel nem tudnak ellazulni, pihenni, és ez komolyabb problémákat is okozhat.
A fogcsikorgatás pontos okait nehéz feltárni, az esetek túlnyomó többségében a stressz vagy hasonló lelki okok állhatnak mögötte. Fontos, hogy figyeljünk a problémára, és ne hanyagoljuk el a fogainkat. Keressük fel a fogorvost, és mondjuk el a panaszunkat. Az eddig károsodott fogakat is rendbe kell hozatni, továbbá a segítségével hozzájuthatunk úgynevezett harapásemelő sínhez is, ami ideiglenesen megakadályozza a fogak összeérését. Ez egy műanyag sín, amit a fogsor alapján formáznak meg. Éjjel be kell helyezni a fogakra, így a két fogsor nem ér össze. Egy idő után az állkapocs megszokja a nagyobb távolságot, és néhány hónap vagy fél év után valószínűleg helyreáll az eredeti rend.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A pszichoterápia szerepe a bulimia gyógyításában

A megfelelő pszichológiai kezelés elengedhetetlen szerepet játszik a bulimiában szenvedő betegek tartós gyógyításában. Az evési …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük