Kezdőlap » Növények » Mi az az okra?

Mi az az okra?

Az okra, más néven bámia vagy hölgyujj (ladyfinger) egy ehető termésű hibiszkusz, a mályvafélék tagja. Nem összekeverendő az orkával, ami egy cet: gyilkos bálnaként és kardszárnyú delfinként is ismerjük (például a Szabadítsátok ki Willy-t című filmből).
A növény mélyen behatol gyökerével a talajba, így ha edényben akarjuk tartani, akkor kifejezetten mély cserepet válasszunk neki, de ne legyen túl tágas. Ha jól gondozzuk, akkor 30-50 cm magas, enyhén bokros növényt kapunk, ami nyáron vaníliasárga virágokat hoz szép, lila középpel.

A megtermékenyített virágok helyén hamarosan apró, zöld, ujjnyi vastag, hegyes paprikaszerűségek nőnek. A termés nagyon sok magot tartalmaz, értéke inkább abban áll, hogy sok benne a nyálkaanyag, amit főzelékek, levelek sűrítéséhez lehet felhasználni. Érdemes őket hamar leszedni, mert a túl öreg termések már rágósak, nem érdemes őket megfőzni. Ha elkéstünk, inkább hagyjuk beérni a magokat, így abból a termésből nagyon sok tartalék növénykét nyerhetünk.

Tavasz elején vessük el a magokat egyesével kis konténerekbe vagy wc papír gurigájából készített ültető edénykékbe. Legalább 20-22 fokot biztosítsunk a csírázásához. Nagyon hőigényes növény, mert kifejezetten trópusi eredetű, ezért ügyelni kell rá, hogy a kertben a lehető legmelegebb és legnaposabb helyet kapja, csak így lesz kielégítő a fejlődése. Ha van fóliasátor, akkor érdemes alatta tartani. Hideg vízzel, például fúrt kútból locsolni nem jó ötlet, mert a víz lehűti a talaját, és ez lassítja a növekedését.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Kék indiángyökér

A növényt az indiánok elsősorban nőgyógyászati célokra használták. Erős főzetét a nők fogamzásgátlóként itták. Csecsemőgyökérnek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük