Kezdőlap » Elektronika » Mi az az okos ablak?

Mi az az okos ablak?

2012 legelején mutatták be egy speciális elektronikai újításokkal is foglalkozó vásáron (show-n) a Samsung aktuális újítását, a Smart Window-t, azaz okos ablakot. Az ötlet alapja a modern, érintőképernyős telefonokban is megtalálható speciális felület, ami az emberi ujj érintését és mozgását érzékeli, és ennek segítségével vezérelhetjük az egyidejűleg látható funkciókat és felületeket.
Az okos ablak esetében két nagy változtatás történt. Az egyik, hogy a felület sokkal nagyobb, mint eddig, a másik pedig, hogy az érintőfelület áttetsző, és normál ablakként is használható. A felület utasításra képes elsötétülni, egy jópofa app használatával ez úgy néz ki belülről, mintha épp behúznánk egy reluxát. Ha szeretnénk, akkor pedig különféle városok jelenhetnek meg rajta, mintha az lenne a kilátás.
A fejlesztést pillanatnyilag kifejezetten magánlakásokban képzeli el a cég, bár nagyon valószínű, hogy különféle katonai fejlesztésekben is részt fog venni. Az otthonunkban a leghasznosabban valószínűleg a konyhában lehet használni, már ha épp úgy van elhelyezve az ablak, hogy a speciális számítógép épp kézre esik. Ez az a helyiség ugyanis, ahol jellemzően állunk, járkálunk, tehát a viszonylag helyhez kötött számítógép, laptop használata kényelmetlen, a normál ablak magasság viszont tökéletesen kézre esik, és még útban sincs.
Megjeleníthetjük rajta az épp használt recepteket, követhetjük az eseményeket a közösségi hálókon, üzeneteket diktálhatunk vagy épp filmeket nézhetünk, hogy csak a legalapvetőbb funkciókat említsem, habár a Samsung elképzelhetőnek tart olyan további kiegészítőket, mint például az arcfelismerés, hangfelismeréssel pedig sok elektronikai holmi már ma is könnyedén vezérelhető, ezeken keresztül utasítás adható például a lakás biztonsági berendezéseinek.
Az áráról egyelőre sajnos nem tudunk semmit, az viszont valószínű, hogy zöldenergiás lesz, napenergiával való működést (is) terveznek hozzá.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen lesz a számítástechnika jövője?

Elterjednek-e a kvantumszámítógépek 2050-re? Az Intel egyik alapítójáról, Gordon E. Moore-ról elnevezett Moore törvény szerint …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük