Kezdőlap » Betegségek » Mi az az ambuláns sebészet?

Mi az az ambuláns sebészet?

Az ambuláns sebészet nem összekeverendő az egynapos sebészettel, ami egy viszonylag új ellátási forma. Az ambuláns sebészet lényege, hogy olyan, viszonylag egyszerű műtéteket végez el az orvos, mint az anyajegyek eltávolítása. Tehát alacsony kockázatú beavatkozásokat végeznek el alacsony kockázatú betegeken. Nem alkalmazható például az ambuláns sebészeti eljárás, ha a műtét várhatóan nagy vérveszteséggel, nagy utólagos fájdalommal jár, vagy ha a beteg miatt áll fenn valamilyen kockázat, például a szedett gyógyszerei, a meglévő betegségei, a túlzottan nagy súlya, az életkora miatt. Ilyenkor fokozottan szükség van a kórházi megfigyelésre, a beteget benn tartják éjszakára is, így ambuláns ellátásról semmiképp sem beszélhetünk.
Az ambuláns sebészeti ellátás menetében a legelső lépés a kivizsgálás. Az beteg valamilyen panasszal a háziorvosához, vagy egyenesen a szakorvoshoz fordul, aki megállapítja a betegséget, eldönti, milyen kezelésre van szükség (például műtéti eltávolítás), és felméri a beteg kockázatait. Ez alapján kell mérlegelnie, hogy vállalható-e az ambuláns ellátás. Ha igen, akkor beutalja a beteget az ambuláns sebészeti kezelésre, amit vagy ő végez szakorvosként, vagy más sebész orvos. Ha minden jól megy, akkor a beteg a kijelölt időpontban megjelenik, az orvossal való egyeztetés után megtörténik a kiválasztott fájdalomcsillapítási/érzéstelenítési forma, az orvos elvégzi a műtétet, és a szükséges megfigyelési idő után, ha egyébként minden rendben ment, akkor a beteg zárójelentéssel távozhat, és legközelebb valószínűleg már csak a varratszedésen vagy kötözésen kell megjelennie.
Fontos gondoskodni olyan közlekedési eszközről és kísérőről, akivel a beteg biztonságosan hazajuthat. Vezetni legalább 24 óráig nem szabad.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amit az eboláról tudni érdemes

Ebola. Az utóbbi időben ez a szó tartja rettegésben a világot, pánikot okozva mindenütt, ahol …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük