Kezdőlap » Betegségek » Mi az az ajakherpesz?

Mi az az ajakherpesz?

Sajnos számtalan ember van, akiknek nem kell bemutatnunk közelről ezt a betegséget, hiszen igen gyakori betegség. A szerencsésebbek csak hallomásból értesülnek róla, viszont másoknak a kellemetlen tünetekből is kijut. Ezeken a napokon nem szeretnek kimenni még az utcára sem, hiszen elég csúf kinézetű betegségről van szó, amelyet nem igazán tudunk eltakarni, akárhogy is igyekszünk, hiszen arcunknak ezt a részét még télen is fedetlenül kell hogy hagyjuk.

Az ajakherpeszt egy bizonyos típusú vírus okozza, amelynek köszönhetően beszélhetünk elsődleges és másodlagos ajakherpeszről. Az elsődleges herpeszen gyakran gyermekkorban átesnek az emberek és ez tünettel sem jár, azonban a másodlagos herpesz az visszatérő betegség. Azt sokszor nem tudják, hogy min múlik, kinek marad elsődleges herpeszként meg ez a betegség és kinek tér vissza.

A herpesz jellemző tünete a fájdalmas bőrpirosság és duzzadt felszín,ahol apró hólyagok jelennek meg. Ezek a hólyagok pár nap után begennyesednek, majd kifakadnak és a helyükön fájdalmas fekélyek keletkeznek. Ezeket a tüneteket hőemelkedés, súlyosabb esetben láz vagy nyirokcsomó duzzanat kísérheti. Az általános lefolyása 7-10 nap, de ez egyénenként változó lehet. Ha valakit már megfertőzött a herpesz, akkor ennek vírusa egész életen át a szervezetben marad.

A betegség fázisaiban más más eszközökkel harcolhatunk a herpesz ellen: a tünetek megjelenése előtt gyógyszerrel próbálkozhatunk, az első szakaszban, a hólyagok felszakadása előtt kenőcs lehet a segítségünkre, ha pedig már felszakadtak a hólyagok, akkor szárító tapaszok, krémek gyógyíthatnak meg.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen betegségek állhatnak a szokatlanul sűrű hasfájás mögött?

Szinte az a legsűrűbben előforduló fájdalom, amit nagyon sok minden kiválthat, nem minden esetben betegség …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük