Kezdőlap » Betegségek » Mi az az agyhártyagyulladás?

Mi az az agyhártyagyulladás?

Az agyhártyagyulladás nevezetű betegségnek igencsak nincs jó híre, még a többi kórhoz képest sem. Átlag emberként, aki még nem találkozott ezzel élete során vagy saját betegségeként vagy más ismerős fertőzése által, az leginkább a hírekből ismerheti az agyhártyagyulladást. Ennek az az oka, hogy rendkívül komoly betegségről van szó, amely akár halálhoz is vezethet.

Az agyhártyagyulladás lényegében az agy és/vagy a gerincvelő burkainak gyulladása. Emellett sok esetben kialakul az agy és/vagy a gerincvelő gyulladása is.

Nem lehet megállapítani, hogy egyes korosztályok érintettebbek lennének, az agyhártyagyulladás bármely korban előfordulhat. Vannak olyan baktériumok, amelyek az újszülöttekre jelentenek veszélyt, viszont egyes gombák az immunhiányos szervezetet támadják meg. De ezeken felül beszélhetünk még szezonális agyhártyagyulladásról, például amit a kullancs terjeszt.

Az agyhártyagyulladás tünetei eleinte elég szokványosak lehetnek, így nem szakértő szem számára összekeverhetőek más betegséggel. Ilyen a láz, fejfájás, hányás és hányinger, az étvágytalanság, ingerlékenység, fényérzékenység. Azonban vannak olyan idegrendszeri tünetek, amelyek már egyértelműen mutathatnak arra, hogy itt nem egy átlagos betegségről van szó: tarkókötöttség, eszméletzavar, görcsök. Csecsemőkorban pedig a betegségre utalhat a feszülő kutacs és a sehogy sem magyarázható rossz közérzet és ismétlődő lázgörcs.

Az agyhártyagyulladás terápiáját három részre bonthatjuk: a gennyes agyhártyagyulladásnál antibiotikumos kezelés szükséges és intenzív terápia. A nem gennyes agyhártyagyulladásnál konkrét terápia nincs, ez a típus önmagától gyógyul, esetleg kiegészítő kezelésekre lehet szükség. Herpesvírusnál egy meghatározott antivirális terápia adása szükséges.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Laktózérzékenyen egy életen át: okozhat-e komplikációkat az ételérzékenység?

A laktózintolerancia legtöbbször krónikusnak számít, mivel az esetek nagy részében nem gyógyítható. Az érintetteknek ezért …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük