Kezdőlap » Növények » Mi az álombogyó ?

Mi az álombogyó ?

Más néven W i t h a n i a s o m n i f e r a , gyógynövény. S z a n s z k r i t neve – w i t h a n i a – azt jelenti, hogy “akinek olyan szaga van, mint a lónak”. Ez utal arra, hogy nemcsak jellegzetes illata, hanem ereje is van. Energiát ad és a lófélék életerejét jelképezi.
A burgonyafélék családjában tartozó bokros növény a trópusi Indiában őshonos, magassága elérheti a száz húsz centimétert is. Ágai szürkés sző borítja, levelei megnyúlt tojásdad alakúak . Zöldessárgát virít, kis virágai a levelek hónaljában, csoportban fejlődnek ki, apró termése vörös, fényes bogyó.

Az álombogyónak a gyökereit hasznosítják, amelyet ősszel szednek ki, majd megszárítják. Felaprítják, és porkapszulaként, vagy főzetkén, esetleg folyékony illetve száraz kivonatként használják.

Hatóanyaga jellegzetes szteroidokat és szteroid – sz a p o n i n o k a t tartalmaz. A w i t a s z o m n i n n a k étvágy és anyagcsere fokozó gyógyhatása van. Jó stresszoldó, nagyobb adagban altatószer. Növeli a szervezet ellenálló képességét, jótékony hatással van az immunrendszerre. Gyulladás csökkentő és fertőtlenítő hatása is bebizonyosodott. A legújabb kutatások nyilvánosság elé hozták a w i t a n o l i d D – n e k és E – n e k sejtosztódást gátló tulajdonságát !

Felhasználják reumatikus fájdalomra, ginszeggel és szibériai ginszeggel együtt használva, de idegrendszeri zavarok, fáradékonyság esetén, például lábadozáskor. Javasolják álmatlanság, szorongás esetén is .

Figyelem !
A növény nem ajánlott gyermeket váró édesanyáknak, és szoptatós nőknek ! Más szorongásoldó szerekkel, altatókkal nem szedje együtt ! Minden esetben kérje ki orvosa véleményét is !

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A nagy csalán

Az egyik legismertebb gyógynövény, amit azonban sokan csak gyomnak tartanak a csalán. A világon kb. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük