Kezdőlap » Betegségek » Mi az a szénanátha, és hogy ismerhető fel?

Mi az a szénanátha, és hogy ismerhető fel?

A szénanátha tulajdonképpen a köznyelvi elnevezése annak, hogy valaki szezonális pollen-allergiában szenved. Ez legtöbbször a tavaszi pollenszezonnal kezdődik, amikor a különböző –potenciálisan allergiás reakciót kiváltó- virágok pollenjei, azaz virágporai a levegőbe kerülnek. Ezek a pollenek a légutakba bekerülve egyes személyeknél allergiás reakciót váltanak ki- őket nevezzük szénanáthásnak-, míg másokban nem.
A szénanátha fogalmát az orvosok legtöbbször az orrnyálkahártya-gyulladás és a vele együtt járó tünetek összességével azonosítják, azaz egyfajta légúti allergiáról van szó. Ahogy már korábban is említettük, szénanátha csak akkor alakulhat ki, amikor pollenszezon van, hiszen ezt a fajta allergiát, a különböző, éppen virágzó növények pollenjei okozzák. Vannak olyan allergiások, akik csak egy bizonyos növény pollenjére érzékenyek, azonban sajnos a legtöbb pollenallergiától szenvedő személy egyszerre több virág porától is allergiás tüneteket produkál. Ennek következményeképpen az sem ritka, hogy vannak olyan pollenallergiás, szénanáthától szenvedő egyének, akik gyakorlatilag az egész pollenszezonban produkálnak allergiás tüneteket. Az ő esetükben gyakran egészen az első virágzástól, azaz február közepétől, az utolsó virágzásig, azaz október közepéig is eltarthat az allergia.
A szénanátha egy az egyben olyan tünetekkel rendelkezik, mint ha meg lennénk fázva, így aki még nem tudja hogy allergiás, gyakran összekeverheti a kettőt. A tüsszögés, orrdugulás, orrfolyás, szemtünetek és a torokviszketés mellett azonban észre lehet venni, hogy nincs szó többről, és valószínűleg nem megfázástól, hanem allergiától szenved az illető.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Csalánkiütés

Mindenki életében jelen van a hisztamin, bár nagyon sokan azt sem tudják, hogy ez mi …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük