Kezdőlap » Betegségek » Mi az a nikotinfüggőség?

Mi az a nikotinfüggőség?

Sajnos a XXI. században igen elterjedt egy függőség, nevezetesen a dohányzás. Ennek kapcsán találkozhatunk először a nikotin megnevezéssel, mint a cigarettában található anyaggal. A nikotin a dohánynövényben található, amelynek köszönhetően a dohányosok egyre több cigarettát szívnak, szervezetüket egyre függőbbé teszik ehhez a rossz szokáshoz.

Sajnos a nikotinfüggőséggel a dohányzás által egyre többen találkoznak, jelenleg a a föld népességének körülbelül egyharmada cigarettázik és sajnos a tendencia nem csökken: egyre több fiatal próbálja ki a tinédzserkorban a dohányzást és válik később nikotinfüggővé.

A függőség kialakulása annak köszönhető, hogy a nikotin pszichés és fizikai hatásokat gyakorol a szervezetre: élénkséget, izgatottságot, a koncentráció fokozottságát figyelhetjük meg a fogyasztóknál, tehát az élénkítő hatás miatt alakulhat ki a függőség.

A nikotinfüggőség tünetei sajnos széles körben ismertek: a dohányos szervezetének egyre több és több nikotinra van szüksége a megfelelő érzet fenntartásához, így cigarettáról gyújt cigarettára, azonban egyre nagyobb mennyiségre lesz szükség a hatások kiváltásához az idő múlásával, amely ezáltal egy ördögi körré alakul.

Az elvonási tünetek testileg és lelkileg is megviselik az embert, a nikotinfüggőknél akár 30-120 perc után is kialakulhatnak ezek. A dohányos a megvonás elején ingerlékeny lehet, erős vágyat érez, hogy rágyújtson és ez feszültséget szül. Hosszú távon megjelenhet fejfájás, alvási nehézség, rosszullét, gondolkodási zavar. Ezek a tünetek akár hetekig, hónapokig fennállnak.

A kezelést megnehezíti, hogy a testi függőségen túl pszichés függőség is kialakul: a napi ritmusba beilleszkedő dohányzást nehéz pótolni.
A leszokáshoz vezető legfontosabb lépcső az elhatározás, az leszokottak között többségben vannak, akik segítség nélkül szoktak le. Azonban kérhetünk támogatást is, amelynek már számos formája van: nikotin tapasz, nikotin rágó, orrspay vagy a manapság olyan nagyon kedvel akupunktúra.

A lényeg az, hogy meglegyen az akarat, hiszen akik 35 éves koruk előtt szoknak le, azok szervezete olyan regenerációra képes, hogy életkilátásaik nem igazán különböznek azokétól, akik sosem gyújtottak még rá. A nikotinfüggőség komoly betegség, nem szabad félvállról venni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük